Her Yaşta Hareket Özgürlüğü

Her Yaşta Hareket Özgürlüğü
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, yaşlıların hareket yeteneğini arttırmayı amaçlayan “Her yaşta hareket özgürlüğü” projesiyle yaşlılara egzersiz alışkanlığının kazandırılmasının hedefleniyor.

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, yaşlıların hareket kabiliyetlerini artırarak yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan “Her Yaşta Hareket Özgürlüğü” projesini başlattı. Öncelikle İstanbul’daki huzurevlerinde gerçekleştirilecek projede, fizik tedavi uzmanlarının planlandığı egzersiz programları yaşlılara fizyoterapistlerin eşliğinde yaptırılıyor. Böylelikle yaşlılara egzersiz alışkanlığının kazandırılmasının hedeflendiği proje ile yaklaşık bin kişiye ulaşılması öngörülüyor.

Günümüzde özellikle huzurevlerinde kalan yaşlılarımızın, uzman kontrolünde egzersiz olanaklarından mahrum kalmasından yola çıkan Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği ve Nobel İlaç’ın işbirliği ile hayata geçirilen “Her Yaşta Hareket Özgürlüğü” projesinin ilk uygulaması Maltepe Özel Adora Huzurevi’ne gerçekleştirildi. Etkinlikte 20 huzurevi sakini, öncelikle hastalıkları açısından değerlendirildi ve kendilerine uygun egzersiz programı fizyoterapist eşliğinde yapıldı.

Etkinlikte konuşan Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, “Her Yaşta Hareket Özgürlüğü” projesiyle yüksek tansiyon, ağrı, şeker hastalığı ve kanser gibi bir çok hastalığın engellenmesinde ve düzeltilmesinde çok önemli rol olan egzersizi hayata sokmak istiklerini söyledi Ketenci, “Özellikle ülkemizin yaşlanması nedeniyle Türk toplumunun yaş ortalamasının giderek büyümesi nedeniyle, önümüzdeki yıllarda yaşlılarımızın artması nedeniyle yaşlılarımızın aktif ve sağlıklı olması hepimiz için son derece önemli. Hepimiz yaşlanıyoruz. Özellikle önümüzdeki yaşlarda sağlıklı ve aktif bir hayatla devam edebilmek açısından egzersiz çok önemli bu nedenle Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Nobel İlaç’ın işbirliğiyle böyle bir bir projeye adım atttık amacımız öncelikle İstanbul’da başlayarak 2015 bunu Aankara’daki huzurevlerinde de yaygınlaştırarak bu huzurevlerinde yaşayan birlikte yaşama şansının daha fazla olduğu, insanların biribirini motive edeceği yerlerde öncelille yaşlılarımızı değerlendirip onların sağlıklarına zarar vermeden onlara uygun aktivite programlarını belirlemek. Böylece bakanlığımızında bu konuya son derece dikkat çekmesiyle beraber şişmanlık, yüksek tansiyon, ağrı, şeker hastalığı ve kanser gibi bir çok hastalığın engellenmesinde ve düzeltilmesinde çok önemli rol olan egzersizi hayata sokmak istiyoruz. Bu amaçlada huzur evlerine gidiyoruz. Onların istekrinide göz önünde bulundurarak egzersiz programları uyguluyoruz. Egzersizleri fiyoterapistimiz haftada 2 defa huzurevlerine gelerek onlarla birlikte yapacaklar. Bu süreç iki ay boyunca devam edecek Bu iki aylık süreç içerisinde hem kendilerinin bir alışkanlık kazanacağını hemde burada birlikte yaşadıkları yardımcıların bu egzersizleri öğrenmesiyle bondan sonrada devam edeceğini ön görüyoruz.” dedi.

Projenin devamında ilkokullarda daha sonra spor kulüplerinde de uygulanacağını aktaran Ketenci, “Biz düzgün aktivitenin, doğru egzersizin yapılmasını teşvik etmek için farkındalığı artırmak için projelerimiz devam edecek.” diye konuştu.

Proje kapsamında egzersiz yapan Maltepe Özel Adora Huzurevi’ne kalan yaşlı bir kadın ise, “Bayıldım harika bir şeydi. Bundan sonrada mümkün olursa tekrarlıyacağım, uygulayacağım.” şeklinde konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.