Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic: Türkiye, Hırvatistan'ın zor zamanlarında her zaman yanında oldu

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic: Türkiye, Hırvatistan'ın zor zamanlarında her zaman yanında oldu
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi olan ülkesinin Türkiye ile iş birliğine devam edeceğini söyledi

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye ile Hırvatistan'ın iyi, yapıcı ve sağlıklı ilişkilere sahip olduğunu ifade etti.

Diplomatik ilişkilerin 30'uncu yılını kutladıklarını hatırlatan Milanovic, "Türkiye, Hırvatistan'ın zor zamanlarında anlayış ve gösterdiği destekle her zaman yanında oldu." dedi.

Milanovic, Erdoğan ile görüşmede birçok konuyu ele aldıklarını ifade ederek, "Ukrayna'daki savaşta Türkiye'nin üstlendiği hassas rolü ele aldık. Dış ticaret hacmini de görüştük. Türkiye ve Hırvatistan arasındaki dış ticaret hacmi yeterli değil zira 1 milyon dolardan daha düşük seviyede. Bunun çok daha iyi yerlere geleceğinin kanaatindeyim." diye konuştu.

Hırvatistan'a gelen yatırımcıların genellikle Türkiye'den olduğuna dikkati çeken Milanovic, "Büyük firma, banka ve turizm şirketleri geldi. Bu da aynı zamanda Türk yatırımcıların ilgisini gösteriyor ancak bu yeterli değil. Bizler adım atmalı ve tarafımızdan teklif sunmalıyız." ifadelerini kullandı.

Milanovic, AB, NATO üyesi ve istikrarlı bir ülke olarak Hırvatistan'ın Türkiye ile ekonomi ve daha birçok alanda iş birliğinin devam edeceğinin altını çizerek, "Karşılıklı daha çok konuşmalıyız zira 1 saat süren görüşme gösteriyor ki iyi niyetimiz var. Ancak birbirimizi yeteri kadar tanımıyoruz. Daha çok diyaloğa ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

aa-20220908-28844257-28844253-cumhurbaskani-erdogan-sisakta-recep-tayyip-erdogan-islam-kultur-merkezinin-acilisinda-konustu.jpg

SİSAK İSLAM KÜLTÜR MERKEZİ AÇILDI

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Sisak'ta açılışı yapılan İslam Kültür Merkezi'nin Hırvatistan ve Bosna Hersek'i birbirine bağlayan bir köprü olduğunu söyledi.

Milanovic, Hırvatistan'ın Sisak kentindeki İslam Kültür Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, merkezin diyalog, barış, anlayış ve dostluğun inşasında önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Dinlere ve önemli ticaret yollarına ev sahipliği yapan bu eski Hırvat kentinde günümüzde de dostluk ve barış hakim." dedi.

Farklılıklar arasında barış içinde yaşamanın her insan için bir mücadele olduğunu dile getiren Milanovic, "Sisak'ta uzun yıllardır kendi kimliğiyle İslam topluluğu yaşıyor. Hırvatistan için zor yıllar olan 1991'de Boşnak kardeşlerimiz Hırvatistan'ın yanında oldu." diye konuştu.

Milanovic, farklı dinlere inanmalarına rağmen insanların aynı mücadele için seferber olduğunu belirterek, "Mezarları da yan yana ve omuz omuza. Şu an bizi gördüklerini biliyorum. Bu merkez de onların cesareti, vatanseverliği ve mücadelesi için." dedi.

Geçmişteki anlaşmazlıkların unutulması ve ders çıkarılması gerektiğine dikkati çeken Milanovic, "Açılışı yapılan bu merkeze her zaman saygıyla bakacağım. Ne yazık ki çok az katkı sağladık." değerlendirmesinde bulundu.

Milanovic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini ileterek, "Bu merkez aynı zamanda Hırvatistan ve Bosna Hersek'i birbirine bağlayan bir köprü görevi görecek." dedi.

- Sisak İslam Kültür Merkezi

Hırvatistan İslam Birliği tarafından 2017'de başlatılan proje dönemin Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in 2019'daki Türkiye ziyareti sırasında Erdoğan'ın talimatıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Hırvatistan İslam Birliği arasında imzalanan mutabakat zaptı ile tamamlandı.

Sisak'ta 12 bin metrekarelik alanda inşa edilen merkezin içerisinde bir cami ve idari bina bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.