Hobi diye başladı "naht sanatkarı" oldu

Hobi diye başladı "naht sanatkarı" oldu
Emekli olduktan sonra hobi olarak ağaç oymacılığına başlayan ve kendini geliştirerek Kültür ve Turizm Bakanlığınca "naht sanatkarı" belgesine layık görülen Erfidan'ın eserleri ilgiyle karşılanıyor - Erfidan:- "28 yıl önce kahvehaneye çıkmamak, kötü alışka

BALIKESİR (AA) - DEVRİM DERİN - Emekli olduktan sonra hobi olarak ağaç oymacılığına başlayan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca "naht sanatkarı" belgesi verilen Selami Erfidan'ın eserleri ilgi görüyor.

"Ağacı yontmak suretiyle kabartma şekiller yapma sanatı" olarak tanımlanan naht ile hat sanatıyla yazılanların yanı sıra Türk bayrağı, Atatürk, Mevlana ve semazen figürlerini ahşaba işleyen Erfidan, eserlerini yaparken oyma, kakma, kabartma ve yakma tekniklerini kullanıyor.

Balıkesir'de Karesi Kent Konseyinin katkılarıyla bir alışveriş merkezinde sergi açan Erfidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manisa'nın Demirci ilçesinde, emekli olduktan sonra hobi için ağaç oymacılığına başladığını söyledi.

Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda insanın bu işle uğraştığını ifade eden Erfidan, Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar uzanan naht sanatının, ahşabın oyularak veya kabartılarak cami, minber ve mihraplarda kullanılan bir tür işleme sanatını olduğunu anlattı.

Erfidan, bu sanatı icra eden ender insanlardan biri olduğunu belirterek "28 yıl önce kahvehaneye çıkmamak, kötü alışkanlıklar edinmemek adına başladığım hobi, hayatımda naht ustalığına giden bir yolculuğa dönüştü. Rabb'im izin verdiği sürece, bu sanatı genç nesillere aktarmaya, yaşatmaya çalışıyorum." diye konuştu.

- "Kaybolmaya yüz tutan sanatı korumaya çalışıyorum"

Naht sanatını kendi çabaları ile kimseden eğitim almadan öğrendiğini dile getiren Erfidan, şöyle konuştu:

"Naht sanatını yaşatmak adına, ahşaptan oyularak hattatların işlediği hat sanatını kağıt üzerinden alınan kopyalardan ahşaplara aktararak kesip, zımparalayıp, tablolara montajlayarak işliyoruz. Bu sanatı günümüzde yaşatmaya, kaybolmaya yüz tutan sanatı korumaya çalışıyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu sanatı yaşatmak adına bizleri onore eden bir belge verdi. 'Ahşap oyma sanatçısı' unvanı aldım. Bu sanatı ülkemizde bir elin parmakları kadar az insan icra ediyor. Biz de bunu genç nesillere aktarmak adına çaba sarf ediyoruz."

Erfidan, sanatı gelecek nesillere aktarmak için halk eğitim merkezleri ve belediyeler tarafından açılan kurslarda eğitim verdiğini de kaydetti.

Hobi diye başladı "naht sanatkarı" oldu

Hobi diye başladı "naht sanatkarı" oldu

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.