Hocalı katliamının 24. yılı

Hocalı katliamının 24. yılı
Hocalı katliamı Brüksel'de protesto edildi

BRÜKSEL (AA) - Azerbaycanlılar, Avrupa ülkeleri ve Avrupa Birliği'nden, Hocalı katliamı sorumlularının adalet önüne çıkarılmasını istedi.

Hocalı katliamı 24. yılında Brüksel'de, Avrupa Parlamentosu (AP) yakınlarındaki Meeus meydanında protesto edildi. Azerbaycanlılar ve Türklerin katıldığı protestoda "Hocalı için adalet" sloganı atıldı. Gösteride, "Hepimiz Hocalıyız, Hepimiz Türk'üz, Hepimiz Karabağ'ız" ve "Ermeni terörizmini durdurun" yazılı pankartlar ile Azerbaycan ve Türk bayrakları taşındı.

- AB'ye "adalet" çağrısı

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi (DAK) yöneticilerinden Hagani Qayibov, yaptığı konuşmada, Avrupa'nın her zaman insan haklarını desteklediğini iddia ettiğini anımsatarak, "Bugün biz, Avrupa'nın göbeğinde, Avrupa Parlamentosu'nun karşısında bir ağızdan sesleniyoruz. Hocalı'ya adalet verilsin. Başta Serj Sarkisyan olmak üzere Hocalı soykırımına katılanlar adalet önünde hesap versin" dedi.

Diğer bir DAK yöneticisi Fatma Sofiyeva ise Hocalı katliamının 20. asrın en büyük facialarından biri olduğunu belirterek, "Çok büyük bir üzüntüyle görüyoruz ki, AB bu faciayı suskun bir şekilde seyrediyor. Bugün burada toplanmamızın sebebi Hocalı'ya adalet talep etmektir. Avrupa'dan talebimiz, bu faciaya sebep olan Sarkisyan ve Ohanyan ve diğerlerinin mahkemeye çıkarılmasıdır. Bu talebimizde de ısrarlıyız" şeklinde konuştu.

- Hocalı katliamı

Ermeni güçleri 1991'in sonlarına doğru ablukaya aldıkları Dağlık Karabağ'ın Hocalı köyüne, 25 Şubat 1992'den itibaren saldırı başlattı. Bölgede bulunan Rus ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayın silahlarını kullanan Ermeniler, ertesi günü Hocalı'da katliama girişti.

Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı kurtuldu, Ermeni güçleri, bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.