HOŞ BİR SADA BIRAKIP GİTTİLER

HOŞ BİR SADA BIRAKIP GİTTİLER
2019 yılında sinema, televizyon, tiyatro, müzik ve edebiyat dünyasında önemli kayıplar yaşandı

Aralarında Ayşen Gruda, Albert Finney, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Dilber Ay, Doris Day, Eşref Kolçak, Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Nuri Pakdil, Kadir Mısıroğlu ve Şule Yüksel Şenler'in de bulunduğu birçok önemli isim bu yıl hayata veda etti.

"Çöpçüler Kralı", ''Tosun Paşa'' ve ''Çiçek Abbas'' gibi yapıtlarla tanınmış Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncusu Ayşen Gruda, 23 Ocak'ta hayatını kaybetti.

''Kağıt'' filmiyle "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü"ne layık görülen ve 2015'te "Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü" alan Gruda, Ayten Erman'ın da kardeşiydi.

"Doğu Ekspresinde Cinayet" ve ''Skyfall'' filmleriyle tanınan 82 yaşındaki İngiliz aktör Albert Finney, göğüs enfeksiyonuna bağlı sağlık sorunları nedeniyle 7 Şubat'ta yaşamını yitirdi.

İlahiyatçı, akademisyen ve yazar Emin Işık, 1 Ağustos'ta vefat ettiğinde 83 yaşındaydı ve vefatına kadar 100'den fazla makale ile ansiklopedi maddesi kaleme aldı. Prof. Dr. Işık'ın makaleleri "Fikir ve Sanatta Hareket", "Tohum", "İslam Medeniyeti" dergileriyle "Tercüman" ve "Ayrıntılı Haber" gazetelerinde yayımlandı.

"Afro-Amerikan" edebiyatının tanınması ve gelişmesinde önemli rol oynayan Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ABD'li yazar Toni Morrison, 5 Ağustos'ta hayatını kaybetti.

"Bizimkiler" dizisiyle üne kavuşan senarist Umur Bugay, geçirdiği kalp krizi sonucu 6 Ağustos'ta yaşamını yitirdi. Bugay, 79 yıllık yaşamına "Koltuk Sevdası", "Duruşma", "Komşu Komşu", "Oğlum Adam Olacak", "Saygılar Bizden", "Yoksul", "Namus Düşmanı", "Köşeyi Dönen Adam", "Kapıcılar Kralı", "Deli Yusuf" ve "Cemil" gibi birçok film ve diziyi sığdırdı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, 19 Ağustos'ta geçirdiği trafik kazası sonucu vefat etti. Hayatı boyunca Türk kültür ve tarihi konusunda farkındalık oluşturmak ve kültürel birikimin nesilden nesile ulaştırılması için çaba harcayan Dursun, Ayasofya Müzesi Başkanlığı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ve Bakanlık Müsteşarlığı görevlerinde bulunurken, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Kurul Üyeliği yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdür Danışmanı olarak Miniatürk Projesi'nin hazırlanmasında görev alan Dursun, Ayasofya'da kapsamlı restorasyon faaliyetleri, içindekilerle birlikte etrafındaki Osmanlı eserleriyle ilgili de koruma/onarma çalışmaları yürüttü.

Dursun'un, vefat ettiği gün Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü kapsamında düzenlenen "4. Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni"nde yaptığı son konuşmasında sarf ettiği, "Dicle'nin, Murat'ın, Karasu'nun, Zap Suyu'nun, Aras'ın kuzularını çakallara kaptırmayacağız." sözü hafızalarda yer etti.

Hayatı mücadele içinde geçen gazeteci, yazar Şule Yüksel Şenler ağustos ayının son kaybı oldu. Şenler, 28 Ağustos'ta hayata veda ettiğinde sevenlerine "Huzur Sokağı"nın yanı sıra "Gençliğin Izdırabı", "Hidayet", "Bize Ne Oldu", "İslam'da ve Günümüzde Kadın", "Duyuşlar", "Her şey İslam için", "Uygarlığın Göz yaşları", "Kız ve Çiçek", "Sağ El", "Bir Bilinçli Öğretmen" ve "Yılanla Tilki" gibi birçok eserini miras bıraktı.

Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Tarık Ünlüoğlu 1 Ekim'de hayatını kaybetti. 61 yaşında hayata vedan eden sanatçı, akciğer kanseri tedavisi görüyordu.

Kadıköy'deki evinde sabah saatlerinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Süleyman Turan, Yeşilçam filmlerinde oynadığı yardımcı erkek oyuncu rolleriyle tanınıyordu.

Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tedavi gören Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar, şair ve düşünür Nuri Pakdil, 85 yaşında vefat etti. "Kudüs Şairi" olarak bilinen Pakdil'in vefatı, edebiyatseverleri yasa boğdu.

Yayın dünyasına roman, öykü ve çevirileriyle büyük katkı sağlayan Kamuran Şipal, çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçısı, tiyatro ve sinema oyuncusu Hale Akınlı, 14 Aralık'ta yaşamını yitirdi.

Yönetmenliğini yaptığı "Uçurtmayı Vurmasınlar", "Piano Piano Bacaksız" ve "Abuzer Kadayıf" filmleriyle Türk sinemasına unutulmaz eserler kazandıran usta yönetmen Tunç Başaran, 18 Aralık'ta İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Yazdığı birçok kitapla özellikle yakın tarihi belgelerle aktarmaya çalışan Kadir Mısıroğlu da yılın acı kayıplarındandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.