Hz. Mevlâna’nın 748. vuslat yıldönümü etkinlikleri başlıyor

Hz. Mevlâna’nın 748. vuslat yıldönümü etkinlikleri başlıyor
Bu yıl Hazreti Mevlana'nın eserlerinde özellikli bir yer tutan 'irfan' sözcüğünün anlam evrenine uygun olarak 'İrfan Vakti' ana başlığı altında çeşitli etkinliklerden oluşan bir hafta hazırlandı

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Hazreti Mevlana'nın Şeb-i Arus 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerine ilişkin Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Mevlana'yı Anma Törenleri'nin bugünlere gelmesinde emeği bulunan herkese teşekkür eden Yarar, "748. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Konya Devlet Tiyatrosu, Uluslararası Mevlana Vakfı ve İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi'nin program destekleri ile zenginleştirilmiştir." ifadelerini kullandı. Milletin, İslam tarihindeki bin yılı aşkın tecrübesinin irfani bir tecrübe olduğunu söyleyen Yarar, şöyle devam etti: "Bu tecrübenin kurucularından biri olan Hazreti Mevlana bize 'irfanın, kişinin kendisini bilmesi olduğunu' haber veriyor. Hatta bu etkinlikler için hazırladığımız yazılı-basılı ve görsel çalışmalarda O'nun Mesnevi adlı eserinden 3. cillten bir sözüne yer verdik. O diyor ki, 'Bütün ilimlerin aslı, kişinin kendisini bilmesidir'. Hazreti Mevlana kendini bilmek, kendini bulmak isteyenlere yol gösteren bir öğretmen, kendini bilme irfanına erişmek isteyenlere bir yol arkadaşı, bir yoldaştır. Ne mutlu onu böyle görenlere ve sevenlere."

sebi-arus-1.jpeg

15 SEMA PROGRAMI DÜZENLENECEK

Uluslararası Anma Törenlerinin açılış programının her yıl olduğu gibi bu yıl da 7 Aralık tarihinde yapılacağını bildiren Yarar, programların Şems-i Tebrizi Türbesi ziyareti ile 'İrfan Vakti' yürüyüşü ve akşam 20.00'de gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlayacağını belirtti. 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri boyunca akşamları 11, gündüz 4 olmak üzere toplam 15 sema programının icra edileceğini duyuran yarar, sema programlarının Mevlana Kültür Merkezi'nde bulunan Sema Salonu'nda gerçekleştirileceğini söyledi. Yarar, etkinlikler kapsamında düzenlenecek çeşitli konferanslar, paneller, konserler, sema programları, atölye çalışmaları, söyleşiler ve gösterilerle ilgili detaylı bilgilere sebiarus.com.tr ve konyakultur.gov.tr internet adreslerinden ulaşılabileceğini kaydetti. Yarar, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeler doğrultusunda; sinema ve tiyatro salonlarında uygulana prensipler çerçevesinde pandemi kurallarına uygun biçimde girişte HES kodu sorgulaması yapılacaktır” dedi.

YAKLAŞIK 40 BİN KİŞİNİN İZLEMESİ BEKLENİYOR

Şehre törenler vesilesiyle gelmek isteyen misafirlerin ulaşım imkanlarını arttırmak ve kolaylaştırmak için TCDD Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yapılarak, YHT sefer sayılarının artırılmasının talep edileceğini anlatan Yarar, "Etkinlikler süresince yaklaşık 40 bin kişi tarafından sema törenlerinin izlenilmesi beklenmektedir. Tüm katılımcıların davetiye veya bilet talepleri Müdürlüğümüz tarafından online olarak gerçekleştirilmektedir." ifadelerini kullandı. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, restorasyon çalışmaları tamamlanan Kubbe'i Hadra'nın da 7 Aralık 2021 günü açılacağını söyledi.

sebi-arus-2.jpeg

BELVİRANLI: BU İŞE EMEK VEREN BÜTÜN EMEKTARLARA TEŞEKKÜR EDERİM

Konya’da olmaktan dolayı şeref ve mutluluk duyduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, “748. Anma Törenlerini icra edeceğimiz Hazreti Mevlana’mızın vuslat yıldönümünde yine bir aradayız. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü olarak 200 kişilik Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğumuz ve İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğumuz ile beraber inşallah işin sanatsal yönünü burada icra edeceğiz. Bu işe emek veren bütün emektarlara teşekkür ederim. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un selamlarını getirdim” ifadelerini kullandı. (Gülşen Çopur)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.