İç savaşın başından beri 3,7 milyon Suriyeli çocuk doğdu

İç savaşın başından beri 3,7 milyon Suriyeli çocuk doğdu
Çocuklardan 306 bini ülke dışında dünyaya geldi- Ülke içinde ve komşu ülkelerde 8,4 milyon Suriyeli çocuk çatışmalardan etkilendi- Suriye'de 2,1 milyon, komşu ülkelerde ise 700 bin çocuk eğitimine devam edemiyor

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye'deki 5 yıllık iç savaş sürecinde 3,7 milyon Suriyeli çocuğun ülke içinde ya da sığınmacı olarak hayata gözlerini açtığını bildirdi.

UNICEF, Suriye'de 5 yıllık iç savaşta çocukların yaşadığı drama ilişkin hazırlanan raporu açıkladı.

Rapora göre, iç savaşın başından bu yana geçen 5 yılda, toplam çocuk sayısının yaklaşık üçte birine karşılık gelen 3,7 milyon Suriyeli çocuk doğdu. Bu çocuklardan 306 bini sığınmacı olarak bulunulan ülkelerde dünyaya geldi.

Raporda, ülkenin toplam çocuk sayısının yüzde 80'inden fazlasına karşılık gelen 8,4 milyon Suriyeli çocuğun ülke içinde ya da dışında bir şekilde çatışmalardan etkilendiği vurgulandı.

UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Peter Salama, raporda yer alan görüşlerinde, Suriye'de şiddetin hayatın tüm aşamalarını etkilediğini belirterek okulların, hastanelerin, parkların ve ibadethanelerin şiddetin sıklıkla görüldüğü yerler halini aldığını kaydetti.

Salama, yaklaşık 7 milyon Suriyeli çocuğun da yoksulluk ve mahrumiyet içinde yaşadığının altını çizerek "Milyonlarca çocuk erkenden büyümek zorunda kaldı. Çocuklar yetişkinlerin savaşında çatışıyor. Okula gidemiyorlar, çalışmaya zorlanıyorlar. Kızlar erken yaşta evleniyor" ifadesini kullandı.

Raporda, geçen yıl çocuklara yönelik yaklaşık bin 500 ağır ihlal yaşandığı da belirtilerek bunun yüzde 60'ından fazlasının sivillerin yaşadığı bölgelerde ölüm ve yaralanmalara neden olan patlamalar olduğuna işaret edildi.

- 15 binden fazla çocuk yalnız başına sınırı geçti

Bölge ülkelerine sığınan çocuklara ilişkin bilgilere de yer verilen raporda, tüm sığınmacıların yarısının çocuk olduğu, 15 binden fazla çocuğun yanında bir yakını olmadan ülke dışına çıktığı belirtildi.

Silah altına alınan çocuklara ilişkin bilgilere de yer verilen raporda, geçen yıl savaştırılan çocukların yarıdan fazlasının 15 yaşın altında olduğuna, bu çocukların askeri eğitim alarak cephede savaştırıldığına dikkati çekildi.

Savaş nedeniyle çocukların okula gidemediği de vurgulanan raporda, 2,1 milyon çocuğun ülke içinde, 700 bin çocuğun da komşu ülkelerde eğitimden mahrum kaldığı belirtildi.

Raporda tüm taraflardan, çocuk hakları ihlalinin engellenmesi, kentlerdeki kuşatmaların kaldırılması, çocukların eğitimi amacıyla bu yıl için 1,4 milyar dolar fon sağlanması, çocukların onur ve psikolojilerinin korunarak güçlendirilmesi, yardım için verilen sözlerin hayata geçirilmesi istendi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.