İdlib'deki hastane saldırısına soruşturma talebi

İdlib'deki hastane saldırısına soruşturma talebi
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Uluslararası Başkanı Liu:- "MSF'nin destek verdiği hastaneye iki dakika içinde 4 saldırı düzenlendi. Bu saldırılar sadece 'kasıtlı' olarak tanımlanabilir ve bölgede Suriye rejimi öncülüğündeki koalisyon aktif"- "Muhtemelen

CENEVRE (AA) - Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), Suriye'nin İdlib şehrindeki hastaneye "muhtemelen Rus hava kuvvetleri tarafından düzenlenen" ve 25 kişinin hayatını kaybettiği "kasıtlı" saldırı hakkında bağımsız soruşturma açılması çağrısında bulundu.

MSF Uluslararası Başkanı Joanne Liu, Suriye'nin İdlib şehrinde örgüt olarak destek verdikleri bir hastanenin hava saldırısı sonrasında yıkılması hakkında BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Liu, "MSF'nin destek verdiği hastaneye iki dakika içinde 4 saldırı düzenlendi. Bu saldırılar sadece 'kasıtlı' olarak tanımlanabilir ve bölgede Suriye rejimi öncülüğündeki koalisyon aktif" dedi.

Saldırılara rağmen ülkede faaliyet göstermeye devam edeceklerini söyleyen Lui, Suriye'de sağlık sisteminin çöktüğünü kaydetti.

"Muhtemelen, Rus hava kuvvetleri, saldırıyı düzenledi" diyen Lui, hastaneye saldırı hakkında bağımsız bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Liu, saldırıya uğrayan hastanenin koordinatlarının Suriye rejimi ve Rus yetkililerle daha önce paylaşılmadığını ve orada bir hastane olduğunun herkes tarafından bilindiğini de sözlerine ekledi.

MSF destekli hastaneye düzenlenen saldırıda 9'u sağlık çalışanı olmak üzere 25 kişinin öldüğünü ve 15 kişinin yaralandığını ifade eden Lui, Suriye'de geçen yıl 63 MSF destekli hastaneye saldırı düzenlendiğini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in tıp eğitimi aldığının hatırlatılması üzerine Liu, Esed'e sivillerin hayatını korumak için elinden gelen çabayı gösterme çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Suriye'de geçen pazartesi okul ve hastanelere düzenlenen hava saldırılarının Rusya ve Suriye rejiminden habersiz olamayacağını söylemiş ve "Rusya ve Suriye rejimi savaş uçakları, hastanelere ve okullara saldırıların yapıldığı bölgede çok aktif. Rusya ve Suriye rejimi kimin sorumlu olduğunu bilmeli" ifadelerini kullanmıştı.

Birleşmiş Milletler, kasıtlı olduğunun ispatlanması halinde Suriye'de dün hastane ve okullara yönelik saldırıların "savaş suçu" sayılabileceği açıklamıştı.

MSF'nin destek verdiği, Suriye'nin İdlib şehrinde Maret el Numan'daki hastane, 15 Şubat Pazartesi günü hava bombardımanı sonucu tamamen yıkılmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.