Iğdır'ın muhteşem lezzeti: Kuymak sofraları şenlendiriyor

Iğdır'ın muhteşem lezzeti: Kuymak sofraları şenlendiriyor
Kendine özgü malzemesi ve lezzeti ile Karadeniz mutfağının en bilinen lezzetleri arasında yer alan kuymaktan ayrılan Iğdır kuymağı, lezzeti ile cezbediyor.

Kendine özgü malzemesi ve lezzeti ile Karadeniz mutfağında en çok söz edilen lezzetleri içerisinde yer alan kuymaktan ayrılan Iğdır kuymağı, lezzeti ile cezbediyor.

iha-20240220aw145822-2-t.jpg

Iğdır yöresi kendine has lezzetleri ile bölgede dikkat çekmeye devam ediyor. Iğdır mutfağını tanıtmak için büyük çaba sarf eden Pınar Bindik (50), Iğdırlıların bile pek bilmediği ve tanıtılmayan Iğdır kuymağını tanıtmak için mücadele ediyor. Ana malzemelerini un, yağ, tarçın ve suyun ortaya çıkardığı tadın ardından tadına bakanlar bir daha tatmak istiyor. Yapılışı ile Karadeniz mutfağının en bilinen tatları içerisinde yer alan kuymaktan ayrılan Iğdır kuymağı, lohusa kadınların da ilk 10 günkü tercihleri içerisinde yer alıyor. Iğdır kuymağının lohusa kadınların iyileşmesine de katkı sağladığını belirten Pınar Bindik, "Bizim kuymağımızın Karadeniz kuymağından farkı normal buğday unu kullanılır. Buğdayı kendiniz değirmenden çekip kullanırsanız daha tatlı olur. Çok yağ kullanılan bir lezzet olduğu için tereyağı, katı yağ ve sıvı yağ kullanacağız. Sade tereyağı ile kullanmak ağır olur. Biz peynir kullanmıyoruz. Zerdeçal kullanıyoruz. Zerdeçal sağlık açsından da çok önemlidir. Kuymağı genelde yeni doğum yapan lohusa kadınlara yediririz. İlk on gün mutlaka her öğünde bu yiyecek olur. Bayandaki doğum ile ilgili oluşan tahribatları ortadan kaldırır Bu lezzeti büyüklerimizden öğrendik. Biz Anadolu'ya geldiğimiz vakit kendimiz ile beraber bu lezzeti de getirdik. Bu yiyeceği ocakta yaklaşık 45 dakika pişirmeye bırakıyoruz. Öncelikle yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Piştikten sonra kuymağımızın üzerine içinde nabat şekeri özütü, zencefil ve tarçın ekleyerek sunuma hazır hale getiriyoruz" dedi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.