“İhracat zirvesi çözüm platformu oldu”

“İhracat zirvesi çözüm platformu oldu”
AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Ekonomi Bakanlığı himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisince düzenlenen 2016 İhracat Zirvesine katıldı. 


İhracatın finansman, yeni pazarlar, yeni iş modelleri, dijital dönüşüm, e-ticaret, hizmet ticareti, lojistik ve gümrük de dahil olmak üzere her boyutuyla ele alındığını ifade eden Altunyaldız, “İhracatımızı tüm kılcal damarlarıyla ele alıyoruz” ifadesini kullandı.

“İhracat zirvesi çözüm platformu oldu”
Milletvekili Altunyaldız, “Sayın Başbakanımızın ve Bakanlarımızın da katıldığı oturumda 26 Sektörde ihracatçımızın sorunlarını dinledik ve hükümet olarak çözüm sözü verdik. Biz teşvik ve desteklerimizle, markalaşma çalışmalarımızla, ar-ge ve tasarım desteklerimizle, sanayi dönüşümümüzle ihracatçılarımızın yanındayız, hatta ötesinde çözüm ortağıyız” diye konuştu.
Sanayi 4.0 Yeni İş Modelleri oturumunda konuşan Altunyaldız, Sanayi 4.0 kavramının temelinde internetin daha yaygın kullanımının esnek üretim sistemleriyle bütünleşmesi, teknolojinin üretim süreçlerinin içine yerleştirilmesi olduğunu söyledi. Altunyaldız, “Bütün makinaların, süreçlerin, tedarik ve tüketim kanallarının, işgücünün ‘akıllanması’ bu devrimin temel özelliği 'akıllanamayan' üretim sistemleri artık rekabet edemeyecek” dedi.
Altunyaldız konuşmasında 2020 yılına kadar nesnelerin interneti aracılığıyla 14 milyar cihazın birbiriyle etkileşime geçeceğini, insanlığın gelecek 5 yılda, geçmiş 5000 yılda ürettiğinden daha fazla veri üreteceğini ifade etti.

“Sanayi üretiminde yüzde 3’lük bir artış, GSYH’da yüzde 1 ve üzeri bir ek büyüme yakalanabilir”
Altunyaldız, “Sanayi 4.0 süreci verimlilik artışı ötesinde, daha yüksek katma değerli, kendi ekonomisini yaratan, yerleşmiş değer zincirlerini temelden değiştiren ve en önemlisi nitelikli insan gücü ihtiyacında çok daha önemli bir noktaya gelinen bir yolculuk olarak karşımıza çıkmakta. Küresel değer zincirlerine entegrasyon ve Sanayi 4.0 çevresinde oluşacak ekonomi yoluyla kazanılacak rekabet avantajının, sanayi üretiminde yıllık yaklaşık yüzde 3’e kadar ulaşabilecek bir artışı tetiklemesi bekleniyor. Bu büyüme Türkiye GSYH’sinde yüzde 1 ve üzeri bir ek büyüme ve 150-200 milyar TL düzeyinde ek gelir anlamına gelmekte. Diğer taraftan, sanayi 4.0 teknolojilerinin üretim sürecine dahil edilmesi için önümüzdeki 10 yıllık süreçte yılda yaklaşık 10-15 milyar TL yatırım yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“Üretimin çözüm ortakları desteklenmeli, ortak bir platform oluşturulmalı”
Tüm bunlar için üretimin çözüm ortakları olan lojistik, yazılım, sistem entegrasyonu ve finans boyutunun da desteklenmesi gerektiğini ifade eden Altunyaldız, sanayi kuruluşlarının ve tedarikçilerinin Sanayi 4.0’ı tetikleyen teknolojileri yakından takip etmesi ve kendi iş modelleri üzerindeki etkilerini, fırsatları ve yol haritalarını hazırlamaları gerektiğini, özellikle iş gücü ihtiyacının ve donanımının net bir yol haritasını çıkartarak, kurumsal gelişim süreçlerinde buna göre hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Altunyaldız Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu ve AK Parti Hükümetleri olarak özellikle ülke çapında teknolojik altyapının Sanayi 4.0 ihtiyaçları çerçevesinde gelişmesini desteklemek, gerekli yatırım ve teşvik ortamını hazırlamak ve en kritik olarak da uzun vadeli eğitim politikaları ile gerekli nitelikli çalışan ihtiyacının karşılanmasını sağlamanın önemli öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.
Altunyaldız, tüm aktörlerin katılımıyla, Sanayi 4.0 yaklaşımının bütün boyutlarının ele alındığı, hem stratejik hem de operasyonel ihtiyaç ve uygulamaların kapsamlı bir şekilde tartışıldığı bir platformun oluşturulması yanında Sanayi 4.0 ekseninde sanayide katma değerli dönüşümün oluşturulacak destek programlarıyla gerçekleştirilmesi gerekliliğini sözlerine ekledi

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.