İhracatçıların İran'daki hedefi takas usulü ticaret

İhracatçıların İran'daki hedefi takas usulü ticaret
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan:- "İran'ın kendi sanayisini korumakla ilgili politikası var. O politikaya göre bizim de politika geliştirmemiz gerekiyor. O nedenle İran pazarında takas usulüne ağırlık vermek istiyoruz"- "İran pazarına, altyapıyı geli

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, "İran'ın kendi sanayisini korumakla ilgili politikası var. O politikaya göre bizim de politika geliştirmemiz gerekiyor. O nedenle İran pazarında takas usulüne ağırlık vermek istiyoruz." dedi.

Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya krizinin ardından İran'ın kendileri için yeni alternatif pazar olduğunu söyledi.

İran ile geçmiş yıllarda da ticari ilişkiler yapıldığını anlatan Gürdoğan, "İran ile daha önce yaşanmış tecrübelerimiz var. İhracatçılar olarak Türkiye'nin İran'daki pazarlardan da pay almasını istiyoruz. Bu nedenle heyet oluşturarak, önümüzdeki iki ay içerisinde İran'a ikili ilişkiler için gitmeyi düşünüyoruz. İran'da Tahran ve Tebriz'in yanı sıra özellikle Zencan ve diğer bölgelere de gideceğiz. Daha çok keşfedilmemiş, ticaretin yoğun olduğu yerlere gitmek istiyoruz." diye konuştu.

Gürdoğan, İran yetkilileri ile Trabzon'dan yeni hatların kurulması noktasında görüşmeyi planladıklarını belirterek, "İran yetkilileriyle geçiş parası alma noktasında da görüşerek takas usulü ticareti ön plana çıkarmayı planlıyoruz. İran'ın kendi ürünlerini koruma noktasında bir politikası var. Bu kapsamda onların uyguladığı politikaları da göz önüne alacağız." ifadelerini kullandı.

İran'ın kendi ürettiği ürünü satmak ve onu dünya pazarına açmak istediğini vurgulayan Gürdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler İran'a sadece ürün satmak yerine onların ürünlerini de alarak, dünya pazarına açılmasını sağlamak ve takas usulü ticaret yapmayı planlıyoruz. İran'da takas usulü ticaretin daha başarılı olacağını düşünüyoruz. Bunun yanında bizim sanayi, makine ve belli konulardaki tecrübelerimizi İran'daki sanayicilerimizle paylaşacağız. Türkiye'nin gerek makine sektöründe gerekse makinelerin revize edilerek daha mekanik hale gelmesi noktasında tecrübesi var. Bu tecrübeyi de onlarla paylaşarak, onların sanayi yükselişlerinde faydalı olacağımızı düşünüyoruz. Bu kapsamda da işbirliği geliştirmek istiyoruz."

- "Modernize olması gereken bir sanayi var"

Gürdoğan, "İran'da ambargodan dolayı modernize olması gereken bir sanayi var. İran'da modernizede de Türkiye'nin tecrübesi çok önemli. İş adamları olarak gerek yatırım gerekse modernize anlamında olsun, İranlı sanayicilerimizin yanlarında olmamız gerektiğinin, İran ve Türk ekonomisi için bir fırsat olduğunu düşürüyoruz." şeklinde konuştu.

Olaya sadece mal satmak olarak bakılmaması gerektiğini işaret eden Gürdoğan, "Olaya sadece mal satmak olarak bakarsak yanlış olur. Malın dışında onların ürettiklerini modernize etmesine, dünyadaki son değişimlerde Türkiye'nin elindeki yan sanayi ve üretim konusundaki tecrübelerini paylaşmanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda iş birliğine gidilmeli." dedi.

Gürdoğan, İran'a dönük ticarette kesinlikle planlama yapılması gerektiğini anlatarak, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak da Tahran'da, Türk ürünlerinin sergilenme, satılma ve depo olarak tutulması konusunda bir çalışma başlattıklarını da kaydetti.

Hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, "İran'ın kendi sanayisini korumakla ilgili politikası var. O politikaya göre bizim de politika geliştirmemiz gerekiyor. O nedenle İran pazarında takas usulüne ağırlık vermek istiyoruz. İran pazarına paldır güldür değil, altyapıyı geliştirerek, her şeyden önce Ar-Ge yaparak takas ticaretini ve İran'ın korumacı kanunlarını iyi bilerek pazara girmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.