"İit Ülkelerinde Çocukların Gıda Sağlığı Ve Güvenliği İçin Adım Atılmalı"

"İit Ülkelerinde Çocukların Gıda Sağlığı Ve Güvenliği İçin Adım Atılmalı"
SESRIC Genel Direktörü Kulaklıkaya:- "Afrika'da İİT üyesi çok sayıda fakir ülke var. Çocukların, genel ekonomik gelişmişlik düzeyi ve fakirlik düzeyinden etkilenmemesi mümkün değil"- "Çocukların gıda sağlığı ve güvenliği açısından İslam dünyası olarak öne

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, Afrika'da çok sayıda İİT üyesi fakir ülke olduğuna ve çocukların bu durumdan etkilendiğine dikkati çekerek İslam dünyasının beslenme ve gıda sağlığı konusunda adım atması gerektiğini belirtti.

Kulaklıkaya, İİT ülkelerinde çocuk sağlığı hizmetleri, çocukların korunması ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesiyle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Fas'ın başkenti Rabat'ta şubat ayında düzenlenen İİT Çocuktan Sorumlu Bakanlar Toplantısı'nda İslam ülkelerinde çocuklara ilişkin genel durumun ele alındığını hatırlatan Kulaklıkaya, SESRIC'in toplantıda İİT ülkelerindeki çocuklarda büyüme geriliği, aşırı zayıflık ya da obezite gibi sağlık sorunlarının yanı sıra eğitim ve çocukların korunmasına yönelik konuların ele alındığı bir rapor sunduğunu kaydetti.

İİT'nin 22 üye ülkesinin en az gelişmiş ülkeler grubunda olduğunu vurgulayan Kulaklıkaya, "Afrika'da İİT üyesi çok sayıda fakir ülke var. Çocukların genel ekonomik gelişmişlik düzeyi ve fakirlik düzeyinden etkilenmemesi mümkün değil. Bu konu doğrudan çocuk sağlığını ve beslenme durumunu ilgilendiriyor. Gıda sağlığı ve güvenliği açısından İslam dünyası olarak önemli sorunlarımız var. Bu konularda adım atılması gerek." dedi.

Toplantıda sunulan rapora göre, İİT ülkelerinde 602 milyon olan 15 yaş altı nüfus, toplam nüfusun üçte birini oluşturuyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 16,4.

İİT ülkelerinde 1990'da bin canlı doğumda 126 ölüm olurken bu sayının 2015'te 60'a düştüğü belirtilen rapora göre, İİT üyesi ülkelerde 2010-2015 yılları arasında doğumların yalnızca yüzde 63'ü doktor, hemşire veya ebe eşliğinde yapıldı. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 80 iken, dünya genelinde yüzde 76.

Zatürre, ishal ve sıtmaya yakalanma oranının İİT ülkelerinde 2010-2015 yılları arasında yüzde 40 olduğu ifade edilen raporda, bu oranın diğer gelişmekte olan ülkelerde yüzde 33, dünya genelinde ise yüzde 36 olduğu vurgulandı. İİT ülkelerinde bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı çocuk ölümlerinin en çok Sahraaltı Afrika ve Güney Asya ülkelerinde görüldüğü belirtilen rapora göre, zatürre semptomları görülen çocukların yüzde 45'i kontrol için bir sağlık kuruluşuna gidebiliyor ve sadece yüzde 36'sı antibiyotik tedavisi görüyor.

Çocuk ölümlerinin yüzde 90'ının ishal yüzünden gerçekleştiği kaydedilen rapora göre, bu hastalığın İİT ülkelerinde tedavi oranı yüzde 36.

Raporda, 2010-2015 yılları arasında sıtma kaynaklı çocuk ölümlerinin yüzde 62 ile en çok İİT ülkelerinde görüldüğü vurgulandı.

Raporda, çocuklarda büyüme geriliği, aşırı zayıflık ya da obezite sorunlarının İİT ülkelerinde yetersiz beslenmeden kaynaklanan önemli sorunlar olduğuna dikkat çekildi.

- "İİT ülkelerinde çocukların yüzde 17'si işçi"

Raporda, İİT ülkelerinde okuryazarlık, okula kayıt ve okulu tamamlama konularında 1990'dan bu yana büyük ilerleme kaydedildiği vurgulandı. 1990'dan 2016'ya kadar genç okuryazarlık oranında yüzde 6,1 artış olduğu belirtilen rapora göre, aynı dönemde diğer gelişmekte olan ülkelerde yalnızca yüzde 2,5 artış görüldü.

Dünyada eğitime ayrılan bütçenin 2004-2014 yılları arasında arttığına işaret edilen raporda, 2014 verilerine göre, İİT ülkelerinde ilköğretim düzeyinde öğrenci başına yapılan harcama ortalama 332 dolarda kalırken, diğer gelişmekte olan ülkelerde bu miktarın 500 dolar, gelişmiş ülkelerde ise 9 bin 200 dolar olduğu kaydedildi.

Çocuk istismarı, kötü muamele, çocuk evliliği ve çocuk işçiliğinin üzerinde durulması gereken başlıca konular olduğu ifade edilen raporda, çocuk evliliği vakalarının 2008-2014 yılları arasında en çok İİT ülkelerinde görüldüğü belirtildi. Rapora göre, bu oran 15 yaş altı için yüzde 7,1 iken 18 yaş altı için yüzde 25,6.

Raporda, 2009-2015 yılları arasında İİT ülkelerindeki çocukların yüzde 17'sinin işçi olduğuna da dikkat çekildi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.