İİT'ten Irak'a "birlik" çağrısı

İİT'ten Irak'a "birlik" çağrısı
İİT, Irak'taki tüm taraflara, sağduyu çağrısında bulundu

KAHİRE (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Irak'taki tüm taraflara, sağduyu çağrısında bulundu.

İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ta son günlerde yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu belirterek, tüm siyasi akımlara, "Ülkenin yüksek ulusal çıkarlarının önemli olduğu, Irak'ın bölünmesine yönelik söylemlerin önünün alınması gerektiği ve devletin kazanımlarının korunması" çağrısında bulundu.

Irak'taki siyasi kesimlerden, ülkenin birlik ve beraberliği ile ulusal egemenlik, güvenlik ve istikrarının korunması konularında Irak'ta reform çalışmaları için çaba sarfeden meşru yönetime destek olmalarını isteyen Medeni, "Irak'ı ciddi bir siyasi krizin içine çekmeye çalışanlara fırsat verilmemeli. Böyle bir kriz, tüm ülkede güvenlik ve barış açısından ciddi sonuçlar doğurabilir." ifadelerine yer verdi.

- 2'nci Mekke Konferansı çağrısı

Medeni, teşkilatın, Irak'ın ulusal uzlaşının uygulanması hedefiyle ikinci Mekke Konferansı'nın düzenlenmesi konusunda hazır olduğunu ifade ederek, ilki 2006'da Iraklı Sünni ve Şii liderlerin katılımıyla düzenlenen toplantının devamı niteliğindeki konferansa ülkede kapsamlı birliğin sağlanması ile mezhepler arası anlaşmazlıkların aşılmasının amaçlandığını aktardı.

İİT'nin girişimiyle, 2006 yılında Irak'taki Sünni ve Şii liderlerin katılımıyla düzenlenen konferansta, ülkedeki, mezhepler arası uzlaşıya ilişkin konular ele alınmıştı. Sünni ve Şii din adamları bu konferansta mezhep çatışmasının önüne geçilmesi çağrısında bulunan bir deklarasyon imzalamıştı.

Irak'taki Şii lider Mukteda es-Sadr'ın Başbakan Haydar el-İbadi'den geçen şubat ayında teknokrat adaylardan oluşan bir hükümet kurması talebiyle ülkede hissedilmeye başlayan gerginlik, Sadr yanlılarının Yeşil Bölge'de uzun süre düzenlediği eylemlerle tırmanmıştı. Son olarak, dün Sadr yanlısı çok sayıda gösterici, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'yi ihlal ederek, parlamento binasına girmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.