IKBY heyeti ABD'de temaslarda bulunacak

IKBY heyeti ABD'de temaslarda bulunacak
Kubat Talabani başkanlığındaki heyetin görüşmelerinin IKBY'deki ekonomik kriz ve insani yardımlara odaklanacağı belirtildi

WASHINGTON (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani başkanlığındaki bir heyetin ABD yönetiminden yetkililerle görüşeceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, düzenlediği günlük basın toplantısında, IKBY heyetinin temasları hakkındaki soruyu yanıtladı.

Toner, pazartesi günü ABD'ye gelen heyetin, 15 Nisan'a kadar yönetimden yetkililerle görüşmeler yapacaklarını söyledi. Görüşmelerde IKBY'deki ekonomik kriz başta olmak üzere insani yardımlar ve DAEŞ ile mücadele konularının ele alınacağını kaydeden Toner, heyetin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken başta olmak üzere bazı yetkililerle bir araya geleceğini bildirdi.

Toner, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçen hafta Irak'ın başkenti Bağdat'a düzenlediği ziyarette Erbil'e neden gitmediğine ilişkin soru üzerine ise güvenlik gerekçelerini dile getirdi.

"Kerry'nin Erbil'e gitmemesi Mesut Barzani'nin başkanlığı bırakmamasıyla ne kadar ilgili?" sorusu üzerine Toner, bunun IKBY halkına bir mesaj gönderme anlamı taşımadığını söyledi.

IKBY'nin DAEŞ ile mücadeledeki çabalarını desteklediklerini ifade eden Toner, ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün Kerry'nin ziyaretinin ardından ülkede kaldığını ve IKBY yetkilileri ile görüştüğünü belirtti.

Toner, IKBY'ye yeni yardımda bulunup bulunmayacakları sorusunu yanıtlarken de mümkün olduğunca yardım etmeye çalıştıklarını, son olarak Kerry'nin Bağdat ziyaretinde açıkladığı Irak'a 155 milyon dolarlık yardım dışında şu anda açıklayacakları bir şey bulunmadığını ifade etti. Bu miktarın insani yardım olarak çatışma bölgelerinde yerlerinden olmuş kişilere gideceğini bildiren Toner, 2014'ten bu yana yapılan toplam yardımın 800 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.