İkinci el otomobilde fark yüzde 20 oldu

İkinci el otomobilde fark yüzde 20 oldu
İkinci el otomobil satışlarında fiyat dengesi oluşturmak zorlaştı. Son dönemde bireysel satıcılar ile oto galerilerdeki fiyat farklılıkları dikkat çekiyor.

İkinci el otomobil satışlarında fiyat dengesi oluşturmak oldukça zor bir hale geldi. Son zamanlarda bireysel satıcılar ile oto galerilerdeki tutar farklılıkları ilgi çekiyor. Bireysel satıcıların belirledikleri tutarlar ile oto galeride belirlenen fiyatlar arasında yüzde 20'lik fark meydana çıkmış durumda. Şahıstan elde edilecek ikinci el otomobiller oto galerilere göre daha pahalıya satın alınıyor.

Geçtiğimiz sene ikinci el otomobil tutarlarında getirilen düzenlemelerle ikinci el otomobil piyasasında bir tutar istikrarı yakalanmıştı. Fakat yılbaşından sonra bu istikrar tekrar bozulmaya başladı. Oto galericiler fiyatlarını güncelleyip otomobil fiyatlarını geri çekerken, bireysel satıcılar fiyatları yüksek tutmaya devam etti. Aynı model iki araç galeri ve bireysel satıcılar arasında karşılaştırıldığında yüzde 20 oranında rakam farkları gözlemleniyor.

BİREYSEL SATICILAR OTOMOBİL FİYATLARINI GÜNCEL PİYASAYA GÖRE BELİRLEMİYOR

Oto galericilerin ikinci el otomobil piyasasında rakamların güncellediğini belirten oto galeri esnafı Gökhan Ardeşen, "Galeriler bu piyasaya çok hakim, sonuçta araç alım satım işi gerçekleştiriyoruz. Bir aracın değerini çok iyi biliyoruz. Bir aracın piyasa değerini emsalleriyle karşılaştırıp en uygunun piyasa değerini ortaya ne koyacağını bildiğimiz için buna göre tutar belirliyorlar. Fakat araç sahipleri böyle değil, kendi araçlarını çok değerli gördükleri için başka araçları araştırıp kendi araçlarını daha temiz bulup fiyatı farklı ekliyorlar. Fakat baktığımızda iki araçta aynı model aynı kilometrede ama kişilerin kendi inisiyatiflerine göre belirledikleri fiyatlar yüzünden fiyat istikrarsızlığı oluşuyor" dedi

İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARI BİREYSEL SATICILARA GÖRE DAHA UYGUN

Galericilerde olan otomobillerin bireysel satıcılara göre daha uygun kaldığını belirten Ardeşen, "Şuanda galericilerde fiyatlar daha uygun. Çünkü biz otomobilin değerini yeni fiyat düzenini bildiğimiz için fiyatlarımızı hemen düzeltiyoruz. Bir aracın piyasa değeri neyse biz o fiyatı yazıp o fiyattan ilana sitelere atıyoruz. Biniciler için bu durum böyle değil. Biniciler ilan verecekleri zaman en yüksek fiyatlı araca bakıp bir fiyatı kendileri ortay koyuyor. Yani aslında piyasaya uymuyorlar. Bu yüzden biniciler galericilere göre fiyatları daha yüksek hal getiriyorlar. Şuanda galeride satılan ikinci el otomobiller daha cazip. Bazı biniciler ilan verirken diğer araçların ne kadar edeceği ne kadar teklif geleceğini araştırmak içinde yapabiliyor. Bir galerici asla satamayacağını bildiği bir ilan vermez çünkü bunun içinde bir para vermek zorundayız. Fakat binicilerde bu aynı değil sırf denemek görmek için fiyat almak için ilan verebiliyorlar. Şuanda fiyat ortalaması bireysel satıcılara göre yüzde 10-20 arasında değişiyor." şeklinde konuştu.

İkinci el otomobil piyasasını değerlendiren Ardeşen, "Piyasa yılbaşından önceki son 3 aya kadar altlarda seyrediyordu. Yılbaşından sonra yüzde 10 hareketlilik arttı. Şuanda ikinci el otomobil fiyatları stabil ne yükseliyor ne azalıyor. Bundan sonrada umarız bu şekilde devam eder. Fiyatların belli seviyede durması çok önemli" ifadelerini kullandı.

FİYATLARI GÜNCELLEMEK PİYASANIN OTURMASINI SAĞLAR

Fiyatların güncellenmesinin piyasayı düzelteceğini belirten oto galerici Yavuz Çiftçi de, "İkinci el otomobil camiasında galericiler tarafından fiyat güncellemesi yapılan bireysel satıcılarda halen bir güncelleme yapılmıyor. Araç binicileri şuanda fiyatları kendi işlerine geldikleri gibi yazıyorlar. Şuan da biniciden satılan ikinci el otomobillerin fiyatları normal fiyatların çok üstünde. Baktığımızda şuanda galericilerde satılan ikinci el otomobil fiyatları uygun görünüyor. Bunun sebebi biz galericiler bu işin ticaretini gerçekleştiriyoruz. Evet geçtiğimiz zamanlarda araç fiyatları çok yükseldi sonrasında bir düzenleme oldu ve fiyatlar geriledi. Bizde bu işin ticaretini yaptığımız için araçların piyasa değerini biliyoruz ve ilanlarımızı buna göre düzenliyoruz. Fakat biniciler birinci elden direk araç satan veya ilan verip araç satanlar bu güncellemelere pek uymuyorlar. İlan verecekleri vakit en yüksek araca bakıp benim aracım daha temiz bu kadar olur deyip kendilerince fiyat belirliyorlar. Sonuçta galericiler ticaret yapıyor bu ticaretin dönmesi içinde güncel rakamları kullanmamız gerekir bizde bunu yapıyoruz" dedi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.