İKV Başkanı Zeytinoğlu:

İKV Başkanı Zeytinoğlu:
"Ege adalarından Türkiye’ye iade edilen her Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyelinin AB ülkelerinde yerleştirilmesi ve Türk vatandaşları için vize serbestliğinin haziran ayında gerçekleşmesi önerilerinin AB tarafından kabul edilmesi, diplomatik bir başar

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ege adalarından Türkiye’ye iade edilen her Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyelinin AB ülkelerinde yerleştirilmesi ve Türk vatandaşları için vize serbestliğinin haziran ayında gerçekleşmesi önerilerinin AB tarafından kabul edilmesinin, diplomatik bir başarı olarak görülebileceğini belirtti.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 18 Mart'ta Brüksel’de düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi ile mülteciler konusunda varılan anlaşmanın, Türkiye ve AB arasında düzensiz göçün önlenmesinde etkili bir iş birliği ve ortak çalışma dönemini başlattığını kaydetti.

Düzensiz göçle ilgili anlaşmanın dikkatle uygulamaya konulabilmesi halinde anlaşmanın Türkiye ve AB arasında karşılıklı güveni tazeleyeceğini vurgulayan Zeytinoğlu, Ege adalarından Türkiye’ye iade edilen her Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyelinin AB ülkelerinde yerleştirilmesi ve Türk vatandaşları için vize serbestliğinin haziran ayında gerçekleşmesi önerilerinin AB tarafından kabul edilmesinin, diplomatik bir başarı olarak görülebileceğine dikkati çekti.


- "Haziranda vizesiz Avrupa için nisan sonuna kadar kriterleri tamamlamamız gerekiyor"


Zeytinoğlu, zirvede Haziran 2016’da vize serbestliğinin sağlanabilmesi için Türkiye'nin yol haritasında belirtilen kriterleri nisan sonuna kadar yerine getirmesi gerektiğini anımsatarak, "Türkiye'nin yol haritasında belirtilen, pasaportların AB ile uyumlu şekilde biyometrik olarak yenilenmesi, Avrupa Konseyinin ilgili bazı sözleşmelerinin kabulü, vize sisteminin AB ile uyumlu hale getirilmesi, sınır kontrollerinin güçlendirilmesi, göç, suçla mücadele gibi konularda AB ile etkin iş birliği gibi birçok kriteri yerine getirmek için yaklaşık 1 ayımız var." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye’ye göçmenlerin iadesi, güvenli ülke statüsü ile mümkün oluyor"


Zeytinoğlu, 20 Mart 2016 tarihinden başlayarak, Türkiye’den Yunanistan’a geçen tüm yeni düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye iade edileceğini, iade edilen her Suriyeli için de Türkiye’den bir Suriyelinin AB’de yerleştirileceğini anımsattı.

Mekanizmanın işlerlik kazanması için AB’nin iki tarafa da destek sağlayacağını aktaran Zeytinoğlu, Ege adalarına ulaşan göçmenlerin kayıt altına alınacağını ve siyasi iltica talebinde bulunmayan veya başvurusu geçersiz göçmenlerin Türkiye’ye iade edileceğini hatırlattı.

Zeytinoğlu, Türkiye’den AB ülkelerine yerleştirilecek Suriyelilerin toplam sayısının, AB ülkelerinin belirlediği, henüz kullanılmamış gönüllü kota ve ek kota göz önüne alındığında toplam 72 bin olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Göçmenlerin Yunanistan’dan Türkiye’ye iade edilmesi, Türkiye’nin mültecilerin haklarının korunacağı ve mültecilere uluslararası koruma sağlayacak 'güvenli ülke' olarak kabulüne dayanıyor. Türkiye’ye iadelerin başlaması ile start alacak bu uygulama için komisyon, AB ajansları, üye devletler ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yer alacağı bir mekanizma oluşturulacak. Halihazırda Yunanistan’da 892 görevli bulunuyor. Bu mülteci kabul ve iade mekanizmasının işlemesi için 2 bin 300 görevlinin Yunanistan’da konuşlandırılması bekleniyor."

- "33. faslın açılması önemli ama yeterli değil, blokajlar kaldırılmalı"


Zeytinoğlu, zirvede mali ve bütçesel hükümleri içeren 33. faslın, Hollanda'nın dönem başkanlığında açılmasına karar verildiğini anımsattı.

Enerji, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik, eğitim ve kültür, dış, güvenlik ve savunma politikası fasıllarının açılması için de Güney Kıbrıs Rum kesiminin blokajlarının kaldırılmasının önemine işaret eden Zeytinoğlu, "Eğer AB samimi ise Türkiye’de eleştirdiği birçok konunun aşılması için etkili olacak yargı ve temel haklar gibi fasılları bir an önce açmalı." çağrısını yaptı.

Zeytinoğlu, Suriye’deki insani durumun iyileştirilmesi için AB ve Türkiye’nin ortak çalışmasının önemine dikkati çekerek, kalıcı bir çözüm için Suriye başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki çatışmaların durması temennisinde de bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.