İlaçta kur oyunu!

İlaçta kur oyunu!
Sağlık Bakanlığı birçok ilacın eczanelerde bulunamaması nedeniyle harekete geçti. İlaçların birçoğunun tedarikinde sıkıntı yaşanmadığı, krizin sebebinin şubat ayındaki kur güncellemesini bekleyen stokçular olduğu ifade ediliyor

Sağlık Bakanlığı birçok ilacın eczanelerde bulunamaması nedeniyle harekete geçti. İlaçların birçoğunun tedarikinde sıkıntı yaşanmadığı, krizin sebebinin şubat ayındaki kur güncellemesini bekleyen stokçular olduğu ifade ediliyor.

Türkiye’de son dönemlerde bir çok kalemde ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Eczacılar bazı soğuk algınlığı ilaçlarının bulunamadığını belirtirken sorunun kendilerinden kaynaklanmadığının altını önemle çiziyor. Buna karşın ecza deposu şirketleri dağıtımların devam ettiğini iddia ediyor.

HER YIL TEKRARLANIYOR

Yaşanan sıkıntının temel kaynağının şubat ayında yapılacak kur güncellemesi öncesi stokçuluk olduğu belirtiliyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu daha önce ilaçlarda tedarik sıkıntısı olmadığını açıklamıştı. Ancak artan şikayetlerin “stokçuluk” ihtimalini işaret etmesiyle kurum harekete geçti. Edinilen bilgilere göre geçtiğimiz yıl şubat ayında euro kurunun 4,95 liradan sabitlendiği göz önüne alındığında artan kurun fiyatların karşısında devletin yeni kur belirlemesinin beklediğini ve yaşanan sıkıntının stokçuluktan kaynaklandığını ifade ediliyor.

BAKANLIK: TEDARİKTE SIKINTI YOK

Bakanlık yetkililerinin kontrollerinde ilaçların çoğunluğunun tedarikinde bir sıkıntı yaşanmadığı öğrenilirken yapılan denetimlerde firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacağı belirtildi. Hastaların tedarik edemedikleri ilaçlar için ‘[email protected]’ ya da ‘[email protected]’ adreslerine e-Posta gönderebileceği veya 44 44 680 numaralı telefondan kuruma ulaşabileceği belirtildi.

ilacta-kur-oyunu-1-001.jpg

ECZACILAR ODASI BAŞKANI AHMET HAKAN KORU: BİZİMLE ALAKASI YOK

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Konya Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Hakan Koru, “Şu anda birçok ilacımızı piyasada bulamama durumu söz konusu. Bu ilaçlar genellikle yoğun olarak grip soğuk algınlığı gibi çocuklarda kullanılan ilaçlar başta olmak üzere bazı muadili olmayan ilaçları kapsıyor. Bu ilaçların piyasada olmamasından vatandaştan direkt olarak bize şikayetler geliyor ama bu durum ilaç firmalarını ilgilendiren bir konu” dedi. Hem vatandaşların hem eczacıların bu konuda mağdur olduğunun altını çizen Koru, “Eczacı vatandaşın reçetesini karşılayamamaktan dolayı son derece muzdarip. Vatandaş desen ilacını alamadığı için son derece sıkıntılı. Bu konu tamamen imalat yetersizliği ile alakalı bir sorun gibi görünüyor bize. 2020 yılında koronavirüsün pik yapması ve netice itibariyle insanların evlerine kapanması bu tür üst solunum yolunda kullanılan ilaçlarının daha az kullanılması ve imalatçının üretmiş olduğu ilaçların bir kısmının eczacıların ellerinde kalması da buna sebep olarak gösteriliyor. Bizimde birçok ilacımızın miadı geçti. Öngörüyle aldığımız ilaçların bir kısmının elimizde miadı geçti. Daha sonraki dönemde de imalatçılar üretim planlarını bir önceki yılın üretimine göre yapmış olabilir kanaatindeyiz” diye konuştu.

MUADİLİ OLMAYAN İLAÇLARDAN DA EKSİK OLANLAR VAR

Pandemiden dolayı birçok sektörde tedarik ve üretim sıkıntısı olduğunun altını çizen Başkan Koru, “Pandeminin ortadan bir nebze olsun kalkması ile birlikte arz talep dengesinde ciddi bir problem oldu. Ama ilaç firmalarının buna bir an önce tedbir alıp üretimi ihtiyacını karşılaması gerekiyor. Çünkü reçetede eşdeğer olarak veremediğimiz ilaçlar var. Muadili olmayan ilaçlardan da eksik olanlar var. Bu durum hastalar için büyük bir sıkıntı ve ilaç firmalarının bunu görmesi gerekiyor. Netice itibariyle ortada çok hassas bir konu var. Bir an önce çözümlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.