İltihaplı romatizma ömrü 10 yıl kısaltıyor

İltihaplı romatizma ömrü 10 yıl kısaltıyor
Kişilerin hayatını olumsuz etkileyen iltihaplı romatizma, vücuttaki şiddetli iltihapla, damarları da etkileyerek damar sertliğine neden oluyor.

Her sabah siz de ağrılar içinde uyananlardan mısınız? Türkiye’de yaklaşık 350 bin iltihaplı romatizma hastası bulunuyor! Görüldüğü kişilerde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bu hastalıklar, eklem deformasyonlarına yol açarak hastaların hareket kabiliyetlerini kaybetmelerine sebep oluyor.

SÜREKLİ YORGUNLUK HALİ

12 Ekim Dünya Artrit Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Romatizma ve Ağrı Derneği (RADER) Genel Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, “Hastalar deformasyonlar ve ağrı nedeniyle günlük işlerini yapmakta çok zorlanıyor ve yaşam kaliteleri bozuluyor. Hastalık seyri sırasında yoğun bir iltihabik aktivite vardır. Bu nedenle hasta gün içerisinde kendini çok yorgun ve halsiz hisseder. Hastanın bu durumu, zaman içerisinde evlilik yaşamını da olumsuz etkiler. RA'lı hastalarda boşanma oranları, hasta olmayanlara göre daha yüksektir. RA, ağrı ve fonksiyon kayıplarıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Bunun sonucunda hastaların yüzde 40'ında depresyon gelişmekte ve depresyon etkili şekilde tedavi edilmezse, hasta sosyal çevreden izole olmaktadır” dedi.

ÖMÜR 10 YIL KISALIYOR

Romatoid artrit, kanser ya da koroner kalp-damar hastalıklarına benzer şekilde ölümcül seyredebiliyor. RA'daki ölüm oranları, hasta olmayanlara göre iki-üç kat daha fazladır. Yaşam süresi de hasta olmayanlara göre 5-10 yıl daha kısadır. En önemli ölüm nedenleri kalp-damar hastalıkları, enfeksiyonlar ve mide-bağırsak kanamalarıdır. Vücuttaki şiddetli iltihap, damarları da etkileyerek damar sertliğine neden olur.

SİGARA YİNE ESAS NEDEN

Hastalığın ortaya çıkışında yüzde 60 genetik, yüzde 40 çevresel faktörler etkili oluyor. Sigara içilmesi RA'nın hem ortaya çıkışında, hem de hastalığın ağır seyretmesinde önemli rol oynuyor. Dolayısıyla özellikle RA hastalarının sigarayı bırakması gerekiyor. Romatoid artrit hastalığında da erken teşhis çok önemli. Hasta, belirtilerin ortaya çıkmasından itibaren ilk 12 hafta içerisinde doktora giderse ve tedaviye başlanırsa, hastalığı yenme ihtimali var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.