İMO Oda Seçim Sistemiyle İlgili Taleplerini Açıkladı

İMO Oda Seçim Sistemiyle İlgili  Taleplerini Açıkladı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, hükümetin barolar ve odalar gibi meslek kuruluşlarının seçim sisteminde değişiklik yapma planıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, hükümetin barolar ve odalar gibi meslek kuruluşlarının seçim sisteminde değişiklik yapma planıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Akın yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada görüş ve taleplerini şöyle sıraladı:

“Yüce Meclisimiz tarafından 1954 yılında hazırlanan 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun -64 yıl sonra- çağın, mesleğin ve meslek mensuplarının doğmuş ve doğacak ihtiyaçlarını da göz önüne alarak düzenlenmesi çalışmaları başlatılmıştır.

Yeni düzenlemenin sağlıklı temeller üzerine oturması hem canımızdan çok sevdiğimiz ülkemiz hem de mensubu bulunmaktan büyük onur duyduğumuz mesleğimiz açısından hayati öneme sahiptir.

Bu noktadan hareketle ülke ve meslek sevdalısı meslek mensupları olarak Yüce Meclisten yeni düzenleme ile ilgili taleplerimiz aşağıda verilmiştir.

 TALEPLER

Şube tüzel kişilikleri oluşturulmalı, Şubelerin, Odaların ve Birliklerin meslek alanları ilgili faaliyetlerinde özerk yapısı mutlak surette muhafaza edilmelidir.

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi -kamu ve özel sektör farkı olmadan- meslek icrasını devam ettiren tüm meslek mensuplarının oda üyeliğinin zorunlu hale getirilmesi, meslek mensuplarının fikir ve tasarım haklarının muhafaza altına alınması, mesleki sicil, denetim, yeterlilik ve uzmanlık alanlarının belirlenmesi açısından bir gerekliliktir.

Meslek odalarının tüm dünyada olduğu gibi ilgili kurumlar ile iş birliği içerisinde meslek alanları ile ilgili format, norm, meslek etiği düzenlemeleri yapabilmeleri sağlanmalıdır.

Katılımcı demokrasinin tümüyle sağlanması için seçimlerde temsilciliklerde sandık oluşturulması ve temsilciliklerin atama ile değil seçimle oluşturulması, tüm oda üyelerinin iradelerinin temsil edilebilmesi için de Oda ve Birlik delege seçimlerinde nispi temsil sisteminin (alınan oy oranında) oluşturulması gerekir.

Birlik delegasyonunun oluşturulmasında oda üye sayısının da dikkate alındığı bir temsil sistemi oluşturulmalıdır.

Şube, Oda ve Birlik gelirleri ve harcama alanları açıkça tanımlanmalı, keyfiyet ve yetkiyi kötüye kullanımın önüne geçilmelidir.” Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.