İngiltere'nin AB'deki geleceği

İngiltere'nin AB'deki geleceği
Cameron, AB ülkelerindeki mevkidaşlarıyla pazarlıklarını sürdürüyor

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği'ndeki (AB) geleceğine ilişkin Avrupalı mevkidaşlarıyla yürüttüğü müzakerelere devam ediyor.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, Cameron'ın, ülkesinin AB'de kalmak için öne sürdüğü şartları, gelecek hafta Brüksel'de yapılacak AB zirvesi öncesinde AB'li ortaklarıyla yaptığı görüşmelerde ele aldığı bildirildi.

Açıklamada, bugün Almanya'da temaslarda bulunan Cameron'ın, bu çerçevede Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşeceği duyuruldu.

Cameron'ın bu sabah da İspanyol mevkidaşı Mariano Rajoy ile telefonda görüştüğü, görüşmede ikilinin AB'nin reformlaşması ile İngiltere'nin birlikteki geleceği konularını ele aldığı aktarıldı. Açıklamada, "Cameron ve Rajoy, hem iyi bir süreç yürütüldüğü hem de gelecek hafta AB zirvesinde bir anlaşmaya varılması kapsamında birlikte yakından çalışma gerekliliği konularında hem fikir oldu" denildi.

- İtalya'dan destek

Cameron'ın ayrıca İtalyan mevkidaşı Matteo Renzi ile de İngiltere-AB ilişkileri konusunda kısa bir görüşmede bulunduğu bildirilirken bu görüşmeye ilişkin olarak "AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın açıkladığı ve İngiltere'nin birlikte kalmak için talep ettiği reformlarla ilgili taslak metnin, AB zirvesinde anlaşma sağlanmasına iyi bir zemin oluşturduğu konusunda liderler hem fikir oldu. Başbakan Renzi, Birleşik Krallık'ın reform gündemine yönelik desteğinin altını çizdi" ifadeleri kullanıldı.

İngiltere Başbakanı, AB'nin reformlaşması için yürüttüğü çabalar kapsamında geçen hafta Polonya ve Danimarka'yı ziyaret etmişti.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, Danimarkalı mevkidaşı Lars Lökke Rasmussen ile görüşen İngiltere Başbakanı Cameron, burada yaptığı açıklamada, ülkesinin AB için istediği reformların tüm birlik üyelerinin faydasına olacağı fikrini savunmuştu.

- Referandumun haziranda yapılması öngörülüyor

Cameron, 18-19 Şubat'ta Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi öncesi AB üyesi ülkeleri ziyaret ederek, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın geçen hafta sunduğu yeniden müzakere planıyla ilgili destek arıyor. Planın kabul edilmesi için İngiltere dışındaki 27 AB üyesinin desteği gerekiyor.

İngiliz hükümeti, ülkenin 1973 yılından bu yana yürüttüğü AB üyeliğini 2017 yılının sonuna kadar referanduma götürecek. İngiltere Başbakanı David Cameron bu süre içerisinde, birlikle egemenlik, ekonomi yönetimi, rekabet ve göç başlıkları altında yeniden müzakereler yürütüyor. Cameron'ın müzakerelerde istediğini alması durumunda, referandumun haziran ayında yapılma ihtimali bulunuyor.

AB Konseyi Başkanı Tusk geçen hafta İngiltere'nin birlikle yürüttüğü müzakereler çerçevesinde bir taslak metin yayınlamış ve İngiliz hükümetinin AB göçmenlerinin ülkedeki sosyal yardım sisteminden 4 yıl boyunca yararlanmaması talebi çerçevesinde önlemler sunmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.