İngiltere'nin AB'deki geleceği

İngiltere'nin AB'deki geleceği
İngiltere Başbakanı Cameron 18-19 Şubat'taki AB Zirvesi öncesinde AB Konseyi Başkanı Tusk'ın açıkladığı yeniden müzakere planıyla ilgili destek arayışını sürdürüyor

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, bu hafta Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesi ülkesinin AB'deki geleceğine ilişkin Avrupalı mevkidaşlarıyla müzakerelerine devam ediyor.

AB'de reform talebine destek arayışında olan Cameron bu çerçevede bugün Brüksel'de çeşitli temaslarda bulunacak. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşecek olan Cameron ayrıca bazı parlamenterlerle bir araya gelecek.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, dün yaptığı açıklamada, İngiltere'nin "AB'den ayrılma riskine" vurgu yaparak, yürütülen müzakere sürecinin çok kırılgan olduğunu ifade etmişti.

Öte yandan Cameron dün Paris'i ziyaret ederek, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmüştü.

Cameron'ın basın ofisinden yapılan açıklamada, ikilinin "yapıcı görüşmelerde" bulunduğu belirtilerek, "İngiltere'nin birlikte kalmak için talep ettiği reformlarla ilgili Donald Tusk'un hazırladığı taslak metnin bu hafta düzenlenecek zirvede anlaşma sağlanması için sağlam bir temel oluşturduğu ile iyi bir süreç yürütüldüğü konusunda her iki taraf da mutabık kaldı" ifadesi kullanılmıştı.

Başbakanlık kaynakları bu haftaki AB Zirvesi'nde anlaşma sağlanması halinde Cameron'ın cuma günü kabineyi toplayacağını belirtiyor.

İngiltere Başbakanı, AB'de reform için yürüttüğü çabalar kapsamında önceki hafta Polonya ve Danimarka'yı ziyaret etmiş, geçen hafta da Alman, İspanyol ve İtalyan mevkidaşlarıyla görüşmüştü.

AB Konseyi Başkanı Tusk önceki hafta İngiltere'nin talepleriyle ilgili bir taslak metin yayınlamış ve İngiliz hükümetinin, AB göçmenlerinin ülkedeki sosyal yardım sisteminden 4 yıl boyunca yararlanmaması talebi çerçevesinde önlemler sunmuştu. Tusk'un yeniden müzakere planının kabul edilmesi için tüm AB üyelerinin mutabakatı gerekiyor.

İngiliz hükümeti, ülkenin 1973'ten bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini 2017 sonuna kadar referanduma götürecek. Cameron bu süre içerisinde, Birlik ile egemenlik, ekonomi yönetimi, rekabet ve göç başlıkları altında yeniden müzakereler yürütüyor. Cameron'ın müzakerelerde istediğini alması durumunda referandumun bu yıl yapılması ihtimal dahilinde.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.