İnsalık tarihi yeniden yazılıyor! İnsan ve hayvan heykelleri bulundu

İnsalık tarihi yeniden yazılıyor! İnsan ve hayvan heykelleri bulundu
Urfa'da bulunan Göbeklitepe ve Karahantepe arkeolojik sitelerinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda önemli keşifler yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, bu keşifler arasında şunlar bulunuyor:

gobekli1.jpg

Göbeklitepe'de yaban domuzu heykeli bulundu

Göbeklitepe, tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen bir arkeolojik alan olarak büyük öneme sahip. Bu alanda yapılan kazı çalışmalarında gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli bulundu. Heykel, üzerinde 'H' şeklinde semboller, bir hilal, iki yılan ve üç insan yüzü veya maskesi gibi süslemeler taşıyor. Bu eser, tarih öncesi sanatın en etkileyici örneklerinden biri olarak değerlendirilmektedir.

gob2.webp

Karahantepe'de insan heykeli

Karahantepe'deki kazı çalışmalarında ise dönemin gerçekçi insan heykellerinden biri gün ışığına çıkarıldı. Bu heykel, gerçekçi bir yüz ifadesine sahiptir ve tarih öncesi sanatın önemli bir örneğidir. Heykel, yaklaşık 2,3 metre yüksekliğindedir ve bir sekin içinde zemine sabitlenmiş olarak bulunmuştur. Heykel, oturur pozisyonda tasvir edilmiştir ve kaburga, omurga ve omuz kemikleri gibi insan anatomisinin detaylarına vurgu yapmaktadır.

gob3.webp

Ayrıca, Karahantepe'deki kazı alanında duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ile zemine bırakılmış taş tabaklara da rastlanmıştır. Bu keşifler, tarih öncesi döneme ait önemli sanat eserlerini gün yüzüne çıkarmıştır.

gob4.webp

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.