İnsan Hakları İzleme Örgütünün Türkiye raporu

İnsan Hakları İzleme Örgütünün Türkiye raporu
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:- "İnsan Hakları İzleme Örgütünün Türkiye: Sınırdaki Askerler Sığınmacıları Yaralıyor ve Öldürüyor başlıklı raporunda yer alan iddialar gerçeğe dayanmamaktadır"- "Bölgeye ait olmayan fotoğrafların

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, İnsan Hakları İzleme Örgütünün "Türkiye: Sınırdaki Askerler Sığınmacıları Yaralıyor ve Öldürüyor" başlıklı raporunda yer alan iddiaların gerçeğe dayanmadığını belirtti.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İnsan Hakları İzleme Örgütünün 10 Mayıs 2016'da "Türkiye: Sınırdaki Askerler Sığınmacıları Yaralıyor ve Öldürüyor" başlıklı rapor yayımladığını anımsattı.

Raporda, Türk sınır birliklerinin Türkiye’ye geçmeye çalışan kadın, erkek ve çocuk Suriyeli sığınmacılara ateş açtığı, kaba şiddet uyguladığı ve bunun sonucunda da ölümlerle ağır yaralanmaların yaşandığı iddialarına yer verildiğini belirten Yeneroğlu, "Bölgeye ait olmayan fotoğrafların kullanıldığı ve insan kaçakçılığından beslenen kişilere dayanan bir raporun, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından hazırlanmış olması anlaşılır değildir." değerlendirmesinde bulundu.

İddialarla ilgili Genelkurmay Başkanlığından gerekli bilgilerin alındığını, buna göre 1 Ocak-10 Mayıs 2016'da hudut birliklerince Türkiye’ye kaçak giriş yapan toplam 67 bin 267 kişinin yakalandığını bildiren Yeneroğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu durum, Türkiye’ye kaçak girişlerin ve bununla birlikte insan kaçakçılığının hangi düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır. Hudut hattında alınan tedbirler neticesinde kaçakçılık olayları asgari seviyeye indirilmiştir. Ancak bu durum kaçakçılıktan maddi kazanç elde edemeyen, Türkiye ve Suriye'deki organize kaçakçı çetelerini insan kaçakçılığına yöneltmiştir. Bu çeteler paralarını aldıkları, çoğunluğu Suriyeli olan şahısları yasa dışı hudut geçişi yapmaya yönlendirmiştir."

Yeneroğlu, rapordaki iddiaların gerçeğe dayanmadığını vurgulayarak, "Hudut hattında gerçekleşen bir müdahale sırasında karşılaşılan herhangi bir ölümlü veya yaralanmalı olayda, derhal askeri savcılığa ve kolluk kuvvetlerine haber verilmekte, olayla ilgili soruşturma savcılık tarafından yapılmaktadır." bilgisini paylaştı.

Raporda yer alan fotoğrafların bölgeye ait olmadığına işaret eden Yeneroğlu, "Röportaj yapılan şahıslar, alınan tedbirlerden rahatsızlık duyan, bizzat bölgedeki kaçakları kullanan ve para alan kişilerdir. Böyle bir raporun İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından hazırlanmış olması anlaşılır değildir. Yapılması gereken, mültecilere en fazla zarar veren bölgedeki insan kaçakçılığının ele alınmasıdır." görüşüne yer verdi.

Yeneroğlu, Türkiye’nin insan kaçakçılığı ile mücadelesinin, gerçeğe dayanmayan bilgilerle çarpıtılmasının, adeta Türkiye aleyhinde haber yapmak için fırsat kollayan bazı uluslararası medya gruplarının işine yaradığını belirtti.

Uluslararası basın organları arasında bazılarının ilgili haberleri sonradan yayından kaldırmasının, hatadan dönüldüğünü gösterdiğini vurgulayan Yeneroğlu, "Ülkemiz, Suriye iç savaşından kaçan sığınmacılara karşı açık kapı politikasını sürdürmektedir. Bunu yaparken insan onurunu zedeleyen insan kaçakçılığıyla da mücadele etmektedir." ifadesini kullandı.

Komisyon Başkanı Yeneroğlu, bu çerçevede, uluslararası sivil toplum örgütlerinden, dolaylı olarak insan kaçakçılığından beslenen kişilerin maksatlarına hizmet etmemelerini beklediklerini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.