İnsansız deniz araçları güvenlik güçleri için yeni bir fırsat

İnsansız deniz araçları güvenlik güçleri için yeni bir fırsat
Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen farklı tipteki insansız deniz araçları yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olacak.

Türk savunma sanayisi, yerli ve milli teknolojilerle geliştirilen insansız deniz araçlarını güvenlik güçlerinin kullanımına verilmek üzere hazırlanıyor.

Muharebe sahasındaki etkinliği ve çeşitliliği son yıllarda artan insansız platformların güvenlik ekiplerine verilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. İnsansız hava ve kara araçlarından sonra yakın zamanda insansız deniz araçları da Türk Silahlı Kuvvetlerine dahil olacak.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tedarik olacak ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine verilecek SANCAR Silahlı İnsansız Suüstü Aracı (SİDA), HAVELSAN-Yonca Onuk Tersanesi birlik protokolü araştırılıp geliştiriliyor.

Önemli unsurları beraberinde getirecek SİDA; üs koruma, arama-kurtarma, istihbarat, keşif, gözetleme, devriye, su üstü harbi, mayına karşı tedbir gibi kritik görevlerde aktif rol oynayacak.

Tüm bu görevleri insansız olarak yerine getirebilmesi için SANCAR'ın sahip olduğu ve onu benzerlerinden ayrıştıran "görev aklı" ADVENT ROTA'nın Faz-1 safhası "fabrika kabul testleri" SSB ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin de katılımıyla başarıyla gerçekleşti.

Türk donanmasının su üstü platformlarının bir çoğunda olan, rüştünü ispatlamış ADVENT Savaş Yönetim Sisteminin (SYS), insansız araçlarda kullanılacak versiyonu olan ADVENT ROTA'nın konuşlanacağı ilk platform SANCAR SİDA olacak.

SANCAR SİDA, NATO Birlikte Çalışabilirlik Standartlarına uygun ADVENT C4ISR görev mekanizmasına sahip kontrol istasyonundan kontrol edilebiliyor. Araç, bu yetkinlik sayesinde ADVENT SYS konuşlu diğer deniz platformlarıyla da birlikte çalışabilme yeteneğine sahip olacak.

Kontrol istasyonunda yer alacak ADVENT KALYON Görev Sistemi de ROTA ile müşterek olarak Faz-1 safhası "fabrika kabul testlerini" başarıyla geride bıraktı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.