Irak Yüksek İslami Konseyi lideri Hekim:

Irak Yüksek İslami Konseyi lideri Hekim:
"Petrol, Ulaştırma ile Spor ve Gençlik Bakanımız istifasını Başbakan İbadi'ye sundu. Başbakan İbadi'nin bu bakanlar yerine alternatifler konusunda net kriterleri belirlemesi gerekiyor"

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Şii Yüksek İslami Konseyi lideri Ammar el-Hekim, kabinede bulunan 3 bakanının istifalarını Başbakan Haydar el-İbadi'ye sunduğunu belirtti.

Hekim, Bağdat'ta düzenlediği toplantıda "Petrol, Ulaştırma ile Spor ve Gençlik Bakanımız istifasını Başbakan İbadi'ye sundu. Başbakan İbadi'nin bu bakanlar yerine alternatifler konusunda net kritlerleri belirlemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra devlette vekaletle yürütülen ve gayrimeşru olan görevlerin de bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor" dedi.

Ülkedeki ekonomik krize de değinen Hekim, bu krizden çıkılması için yeni kanunlara ihtiyaç duyulduğunu savundu.

Hekim'in başını çektiği Yüksek İslami Konseyi'nin 328 sandalyeli Irak Temsilciler Meclisi'nde 28 sandalyesi ve kabinede Petrol, Ulaştırma ve Spor ve Gençlik Bakanlığı olmak üzere üç bakanlığı bulunuyor.

Irak'ta Başbakan İbadi, yolsuzlukla mücadele kapsamında ilk reform paketini 9 Ağustos 2015'de açıklamıştı. İbadi, reform adımları sürecinde ülkedeki Şii dini otorite Ali es-Sistani ve geniş halk kitlesi tarafından desteklenmişti. İbadi'nin gördüğü bu desteğin Sistani'nin her cuma okunan siyasi mesajlarına son vermesi ve reformları hayata geçirmede geciktiği gerekçesiyle özellikle her cuma yolsuzlukla mücadele için sokağa dökülen vatandaşların tepkisiyle karşılaşması sonucu kaybettiği ifade ediliyor.

İbadi'nin kabine revizyonuyla kuracağını öne sürdüğü "teknokrat hükümetini" ilan etmesi bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.