Iraklı Şii lider Sadr:

Iraklı Şii lider Sadr:
"Irak'ta siyasi hizipçilik ve mezhepçilikten uzak tam bağımsız teknokratlar hükümeti kurulması için zaman dilimi belirlenmeli"-"Yargı yönetimi, 2003 yılından beri yolsuzluk yapanları yakalayıp gerekli cezaları versin"-"Güvenlik güçlerinin tüm birimlerinin

BAĞDAT (AA) - Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr, Irak'ta siyasi hizipçilik ve mezhepçilikten uzak tam bağımsız "teknokratlar hükümeti" kurulması için zaman dilimi belirlenmesini istedi.

Sadr, sivil itaatsizlik eylemine başlayanların taleplerini dile getirdiği televizyon konuşmasında, Irak'ta yargı ve yürütme alanında reform yapılması, siyasi hizipçilik ve mezhepçilikten uzak tam bağımsız teknokratlar hükümeti kurulması gerektiğini söyledi.

Söz konusu hükümette ülkedeki azınlık haklarının da göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Sadr, ülkenin içeride ve dışarıdaki egemenliğinin muhafaza edilmesini istedi.

"Yargı yönetimi, 2003 yılından beri yolsuzluk yapanları yakalayıp gerekli cezaları versin." diyen Sadr, anayasanın bazı maddelerinin düzeltilmesini talep etti.

"Güvenlik güçlerinin tüm birimlerinin Irak toprakları ve genel menfaatleri koruması için rolü güçlendirilsin ve her türlü hizipçilik ve mezhepçilikten arındırılsın." sözlerini kullanan Sadr, "Ülkede felakete yol açabilecek halihazırdaki ekonomik ve mali düzeni reforme edebilecek uzman komiteler oluşturulsun." dedi.

Sadr, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ulusal karar iradesi bağımsızlaştırılmalı. Başta cani 'Irak Baas Partisi' olmak üzere diktatör ve diğer tüm terörist partilerin yasaklanmasını içeren kanun çıkarılmalı. İlgili bakanlıklar için hizmet programları oluşturulmalı ve gerekli bütçeler tahsis edilmeli. Irak'ın kara, deniz ve hava birliği muhafaza edilsin. Vatandaşlık yasası aktifleştirilisin. İnsan Hakları Komiserliği ,Yüksek Seçim Komiserliği ve Irak Merkez Bankası gibi tüm bağımsız kurumların işleyişine müdahale edilmesin. Tüm siyasi ve diğer sorun ve anlaşmazlıkların çözümü için diyalog kanalları oluşturulmalı. Tarım, sanayi, turizm ve özel sektörü desteklemek ve Iraklı üreticileri teşvik etmek lazım."

- Petrol gelirinden her vatandaşa aylık maaş bağlansın

"Petrol gelirlerinden her vatandaş için aylık maaş tahsis edilmeli" diyen Sadr, eğitim seviyesini yükseltilmesi, elektrik ve su sorununun çözülmesi, vatandaşlar için sağlık sigortasının geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Sadr, "Şehit ailelerine önem vermek. Diktatörlük, mezhepçilik ve nefret söylemini yasaklayan ulusal mutabakat metni geliştirmek. Irak'ın içerdeki tarihi eserlerini muhafaza etmek ve 'çalınan' eserleri ülkeye geri getirmek için çalışmalar yapılsın." dedi.

Başkent Bağdat'ta Sadr yanlısı binlerce kişi, 4 Mart'ta hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle gösteri düzenlemişti. Sadr yanlıları, geçtiğimiz cuma gününden itibaren de Yeşil Bölge girişlerinde başlattığı sivil itaatsizlik eylemine bugün de devam etti.

Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı. Bu süre 29 Mart'ta doluyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.