Iraklı Sünnilerden hükümete çağrı

Iraklı Sünnilerden hükümete çağrı
BAĞDAT (AA) - Irak'ta hapishanelerde tutuklu bulunan suçsuz Sünni vatandaşların acilen serbest bırakılması için hükümete çağrıda bulunuldu.Irak Meclisi'ndeki...

BAĞDAT (AA) - Irak'ta hapishanelerde tutuklu bulunan suçsuz Sünni vatandaşların acilen serbest bırakılması için hükümete çağrıda bulunuldu.

Irak Meclisi'ndeki en büyük Sünni grup Güçler Birliği Koalisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü'nün raporu bizim için sürpriz olmadı çünkü bu raporda büyük sıkıntıların sadece küçük bir kısmına değinildi." denildi.

"Irak'ta uluslararası insani yardım örgütlerinin giremediği ve içinde zikredilen hapishaneden daha büyük sıkıntıların yaşandığı onlarca hapishane bulunuyor." denilen açıklamada, "Bu hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlüler şiddetli işkence ve zorla itiraf ettirme eylemlerine maruz kalıyor ki bunların bir kısmı işkence sırasında son nefesini veriyor. Bunların yanı sıra söz konusu hapishanelerde bulunanların çoğu gıda sıkıntısı yaşıyor ve bu da çoğunun hayatını kaybetmesine neden oluyor." ifadelerine yer verildi.

-Hükümete çağrı

Irak hükümetine çağrı yapılan açıklamada, bu hükümetin Sünni tutukluların maruz kaldığı insan hakları ihlallerine karşı sorumlu davranarak, suçsuz olanların acilen serbest bırakılması ve konuyla ilgili araştırma ve inceleme komitesinin kurulması gerektiği dile getirildi.

-"Hükümet ve meclisi boykot

Iraklı Sünni Milletvekili Raad el-Dehleki de AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu örgütün raporuyla ilgili Başbakan Haydar el-İbadi'yi sorumlu tutarak, hükümeti boykot edeceklerini belirtti.

Dehleki, bundan dolayı Sünniler olarak meclis oturumlarını boykot edeceklerini de bildirerek, konuyu uluslararası kuruluşların gündemine taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Dehleki, Irak'ta Sünni tutukluların bulunduğu onlarca "gizli hapishane" bulunduğunu da kaydetti.

-Nuceyfi'den de tepki

Iraklı Sünni lider Usam en-Nuceyfi'nin başkanı olduğu Muttehidun Bloku'ndan da konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, hükümetin ülkedeki Adalet, Savunma ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı hapishanelerde bulunan tutuklularla ilgili acil inceleme başlatması gerektiğine işaret edilerek, konunun Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmesi ve Sünni Bakanların bunu en öncelikli konuları haline getirmesi istendi.

Irak'ta şüphe üzerine tutuklama meselesinin devam ettiği ve bunun eski hükümetin politikasını yansıttığı da kaydedilen açıklamada, bunun riskli bir durum olduğu ve Irak halkının birliği, ulusal çıkarı ve renkleri arasındaki uzlaşıyı tehdit ettiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan raporda, Bağdat'ın batısındaki Amiriyet'ül Felluce'de bir hapishanede çoğu Sünni tutukludan oluşan 700 tutuklunun aşırı kötü şartlar altında tutulduğu belirtilmişti.

Uluslararası Af Örgütü, Irak güvenlik güçleri tarafından terör örgütü DAEŞ'le ilişkili oldukları kuşkusuyla gözaltına alınan yaklaşık bin kişinin insanlık dışı koşullarda tutulduğunu açıklamıştı.

Açıklamada, örgütün genel sekreteri Salil Shetty başkanlığındaki heyetin 30 Nisan'da Bağdat'ın batısındaki Amiriyet'ül Felluce'deki bir gözaltı merkezinde gerçekleştirdiği incelemenin bulgularına yer verildi. Burada 683 erkeğin birkaç koğuşa sıkıştırıldığı belirtilen açıklamada, "Her bir tutuklu 1 metrekareden az bir alana sıkıştırılmış, gece gündüz çömelmiş şekilde oturtuluyor. Ayaklarını uzatacak veya yatıp uyuyacak bir yerleri dahi yok. Açık havaya da çok az çıkarılıyorlar.” tespitleri paylaşıldı.

Açıklamada, Shetty'nin gözaltı merkezi ile ilgili, "Sarsıcı bir görüntü - yüzlerce insan balık istifi dizilmiş, insanlık dışı ve aşağılayıcı koşullarda aylarca tutuluyor." ifadesine de yer verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.