Iraklı Türkmenlerden Azerbaycan'a destek

Iraklı Türkmenlerden Azerbaycan'a destek
ITP tarafından düzenlenen gösteride Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırıları kınandı

KERKÜK (AA) - Irak'ın Kerkük kentindeki Türkmenler, Ermenistan'ın saldırılarını kınayarak, Azerbaycan'a destek gösterisi düzenledi.

Irak Türkmeneli Partisi (ITP) Genel Merkezi önünde toplanan Türkmenler, ellerinde Azerbaycan bayraklarıyla, üzerinde "Ya Karabağ Ya Ölüm" ve "Can Can Azerbaycan" yazan pankartlar taşıdı.

ITP Genel Başkanı Rıyaz Sarıkahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak Türkmenleri olarak Azerbaycan'daki soydaşlarımızın yanında olduğumuzu göstermek için bu eylemi gerçekleştirdik. Yıllar önce olduğu gibi bu haklı savaşta yine onların yanındayız ve onları destekliyoruz. Bu içten duygularımızı tüm dünyaya da bildirmek istiyoruz.'' dedi.

Karabağ'ın Azerbaycan'a ait olduğunun altını çizen Sarıkahya, "Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum nezdinde o bölgenin Azerbaycan'a ait olduğu belirtilir. Ermenilerin bu işgale derhal son vermesi lazım. Karabağ sadece Azerbaycan değil, Irak Türkmenleri, Türkiye, Türkmenistan ve tüm Türk dünyasının toprağıdır." ifadelerini kullandı.

- "Adalet ve merhamet Türk milletinin simgesidir"

Gösteriye katılan Irak Türkmen Cephesi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Turan da bölgenin barışa ihtiyacı olduğunu belirtti.

Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Sykes-Picot Anlaşması'na atıf yapan Turan, "Bu coğrafyaları Türklerden aldıktan sonra bölgenin huzura kavuşacağını zannettiler. Ancak dönüp baktığınızda bölgenin huzur ve barıştan yoksun kaldığını göreceksiniz. Türk insanı olarak iktidara geldiğimiz andan itibaren kendimizden başka insanların iyiliğini daha fazla düşünürüz. Adalet ve merhamet Türk milletinin simgesidir." diye konuştu.

Azerbaycan için bir araya gelen Kerküklü Türkmenler eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.

Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ, 1991'de Ermenistan tarafından işgal edilmiş ve 1994'te yapılan ateşkes anlaşması ise çıkan gerginlikler sonucu bozulmuştu.

Son olarak Ermenistan ordusunun 2 Nisan'da sivil yerleşim birimlerini top ateşine tutmasıyla başlayan çatışmalarda Azerbaycan kaynaklarına göre 31 Azerbaycan askeri şehit olurken, 240 Ermenistan askeri öldürülmüştü. Ermenistan makamları ise çatışmalarda 44 Ermeni askerin öldüğünü ileri sürmüştü.

Taraflar, 5 Nisan'da saldırıların durdurulması yönünde anlaşmıştı. Cephe hattında ateşkese büyük ölçüde uyulduğu belirtiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.