Irak'ta Sadr eylemlere son verdi

Irak'ta Sadr eylemlere son verdi
Şii lider Sadr, yandaşlarının başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge girişlerinde başlattığı hükümet karşıtı eyleme son verdi

BAĞDAT (AA) - Irak'taki Şii lider Mukteda es-Sadr, yandaşlarının başkent Bağdat'taki hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde reform talebiyle başlattığı hükümet karşıtı eylemi bitirdi.

Yeşil Bölge'de eylem başlatılan çadırda eylemcilere seslenen Sadr, Başbakan Haydar el-İbadi'nin teknokrat hükümeti kabinesini parlamentoya sunmasını "cesur adım" olarak niteledi.

Yandaşlarına teşekkür eden Sadr, eylemlere son vermelerini istedi.

İbadi'nin sunduğu kabineyi parlamentonun 10 gün sonra oylamaya sunacağını hatırlatan Sadr, yandaşlarının parlamentoya baskı için her cuma namazı sonrası bulundukları bölgelerde sivil ve barışçıl gösteri düzenlemesini talep etti.

Parlamentonun yeni kabineyi onaylamaması halinde İbadi'den güvenoyunu çekeceklerini dile getiren Sadr, kendisine bağlı Ahrar Grubu'nun siyasal faaliyetini de anında donduracağını ve hükümetten bakanları çekeceğini ifade etti.

Başbakan Haydar el-İbadi, 16 bakandan oluşan teknokratlar hükümetini bugün parlamentoya sunmuştu.

AA muhabirine konuşan Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili Haydar Mevla, İbadi'nin sunduğu 16 bakanı kapsayan kabine oylamasının ertelendiğini, parlamentonun oy çokluğuyla adayların özgeçmişlerinin incelenmesi için 10 gün ek süre tanınmasını onayladığını söylemişti.

Irak Parlamentosu, Başbakan Haydar el-İbadi'ye teknokratlar hükümetini sunması için 31 Mart'a kadar süre vermişti. Bunun üzerine Yeşil Bölge'de eyleme başlayan Şii lider Mukteda es-Sadr da İbadi'nin köklü reformlarını bu tarihe kadar sunmaması halinde kendisinden güvenoyunu çekeceklerini söylemişti. İbadi'ye 12 Şubat'ta teknokrat adaylardan oluşan hükümeti kurması için 45 günlük süre tanıdığını açıklayan Sadr, geçen hafta pazar günü Yeşil Bölge'ye girerek oturma eylemine başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.