Irak'ta Sadr'dan seçim açıklaması

Irak'ta Sadr'dan seçim açıklaması
Sadr Hareketi lideri Sadr:- "İki dönem milletvekilliği yapanlar ve silahlı taraflara mensup olanların seçimlere katılması yasaklanmalı"- "Irak'ta yapılacak seçimler tüm kentleri kapsamalı ve bu etnik ya da mezhepçi durumun etkisi altında kalmamalı"- "Seçi

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ülkedeki silahlı milis güçlerin yapılacak seçimlere katılmalarının yasaklanmasını ve bunların propaganda için devlet binalarını kullanmalarına izin verilmemesini istedi.

Sadr, Ahrar Grubu Başkanı Ziya Esedi tarafından meclis oturumunda okunan yazılı açıklamasında, ülkede bu yıl nisanda yapılması öngörülen yerel ve gelecek yıl yapılması beklenen genel seçimlerin uluslararası gözetim altına gerçekleştirilmesi çağrısı yaptı.

"İki dönem milletvekilliği yapanlar ve silahlı taraflara mensup olanların seçimlere katılması yasaklanmalı." değerlendirmesinde bulunan Sadr, bunların ayrıca seçim propagandaları için devlet binalarını kullanmalarına da izin verilmemesini istedi.

Sadr'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Irak'ta yapılacak seçimler tüm kentleri kapsamalı ve bu etnik ya da mezhepçi durumun etkisi altında kalmamalı. Aynı zamanda güvenlik durumu gerekçe gösterilerek bazı kentlerde seçimlerin iptaline gidilmemeli. Seçimler, uluslararası gözetim altında olmalı. Buna işgalci ülkeler katılmamalı. Siyasi partiler, temsil için kadınlara yüzde 50'den az oran tanımamalı. Bu kadınlar, üniversite mezunu olmalı ve hizmet yılları 10 yıldan az olmamalı. Başbakan, cumhurbaşkanı, bakanlar, bakan yardımcıları ve valiler, kendilerini aday göstermeleri halinde görevlerinden istifa etmeli."

Irak'ta yerel seçimlerin bu yıl nisan ayında yapılması öngörülüyor. Genel seçimlerin ise gelecek yıl yapılması bekleniyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.