Irak'ta Sadr'ın eylem çağrısına Maliki koalisyonundan tepki

Irak'ta Sadr'ın eylem çağrısına Maliki koalisyonundan tepki
Eski Irak Başbakanı Maliki'nin başını çektiği Kanun Devleti Koalisyonu, Şii lider Sadr'ın hükümet karşıtı sivil itaatsizlik eyleminin anayasal olmadığını savundu

BAĞDAT (AA) - Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu, Şii lider Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine cuma günü düzenlenmesi beklenen sivil itaatsizlik eyleminin anayasal olmadığını ve içerdeki çatışmaları artıracağını savundu.

Kanun Devleti Koalisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, koalisyonun Başbakan Haydar el-İbadi'nin de aralarında bulunduğu Maliki liderliğinde toplandığı belirtildi.

Açıklamada, Sadr'ın çağrı yaptığı eyleme ilişkin, "Gösteri anayasal haktır. Ancak sivil itaatsizlik, silahların ortaya çıkması ve kaba kuvvet kullanımı anayasal değil, kanun dışıdır ve içeri cephedeki çatışmaları artırır" ifadelerine yer verildi.

Hükümet reformuna da değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Siyasi gruplar arasında siyasi sürecin reforme edilmesi yönündeki niyetlerin ortaya çıkmasıyla birlikte söz konusu bu kritik dönemde garip bir olay (Sadr'ın çağrısı) karşımıza çıktı. Bununla bazıları yasal mekanizmaların dışında kendi kanaat ve düşüncesine göre reform gerçekleştirmek istiyor. Son günlerdeki meydan okuma girişimi ülkenin milli güvenlik temellerine darbe indirmiş ve herkesi güvenliğin kontrolden çıkacağı endişesiyle nefesini tutmaya zorlamıştır."

Sadr, 12 Mart'ta yaptığı açıklamada, yandaşlarını reform talebiyle bu hafta cuma gününden itibaren hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde sivil itaatsizlik eylemi yapmaya çağırmıştı. İbadi hükümeti ise bu eyleme yasalar gereği izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Başkent Bağdat'ta Sadr yanlısı binlerce kişi, 4 Mart'ta hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle gösteri düzenlemişti. Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.