Irak'ta Sadr'ın sivil itaatsizlik çağrısı

Irak'ta Sadr'ın sivil itaatsizlik çağrısı
Irak Cumhurbaşkanı Masum:- "Anayasa, vatandaşlara gösteri ve diğer barışçıl yolları kullanarak düşüncelerini ifade etme hakkı vermekte ve bu hakkı korumaktadır"

BAĞDAT (AA) - Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, anayasanın, vatandaşlara gösteri ve diğer barışçıl yolları kullanarak düşüncelerini ifade etme hakkı verdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Masum, yazılı açıklamasında, siyasi partiler ve Şii lider Mukteda es-Sadr arasında tırmanan gerginlik nedeniyle pek çok üst düzey yetkiliyle telefon görüşmesi yaptığını kaydetti.

Iraklıların barış ve güvenliğinin korunması için herkesin kendine hakim olması ve gerilen ortamı yatıştırıp gerçek bir reform için uygun bir atmosfer oluşturulmasına katkı sağlaması gerektiğini aktaran Masum, "Reform artık, hem halkın gittikçe büyüyen isteği hem de devlet idaresinin geliştirilmesi noktasında gerçek bir ihtiyaç halini almıştır" ifadesini kullandı.

"Anayasa, vatandaşlara gösteri ve diğer barışçıl yolları kullanarak düşüncelerini ifade etme hakkı vermekte ve bu hakkı korumaktadır" değerlendirmesinde bulunan Masum, yaptığı görüşmelerde reform çalışmalarına hız verilmesi çağrısı yaptığını bildirdi.

Sadr, 12 Mart'ta yaptığı açıklamada, yandaşlarını reform talebiyle cuma gününden itibaren hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde sivil itaatsizlik eylemi yapmaya çağırmıştı. İbadi hükümeti ise bu eyleme yasalar gereği izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Başkent Bağdat'ta Sadr yanlısı binlerce kişi, 4 Mart'ta hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle gösteri düzenlemişti. Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı.

Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu ise daha önce yaptığı açıklamada, Sadr'ın çağrısı üzerine cuma günü düzenlenmesi beklenen sivil itaatsizlik eyleminin anayasal olmadığını ve içerideki çatışmaları artıracağını savunmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.