Irak'ta teknokratlar hükümeti tartışmaları

Irak'ta teknokratlar hükümeti tartışmaları
KYB milletvekillerinden Şaveys: - "İbadi tarafından yakında ilan edilmesi öngörülen teknokratlar hükümetinin detaylarından haberdar değiliz"- "Kürtler kimin bakan seçileceğine ilişkin herhangi bir toplantı veya görüşme yapmadı ancak iki ya da üç bakanlığı

ERBİL (AA) - Irak meclisindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Bahtiyar Şaveys, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin kurmayı planladığı teknokratlar hükümetiyle ilgili Kürtlerin ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Şaveys, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İbadi tarafından yakında ilan edilmesi öngörülen teknokratlar hükümetinin detaylarından haberdar değiliz. Elimize geçen bilgiler kabinenin 15 bakandan oluşacağı ve iki gün içerisinde de isimlerin açıklanacağı şeklinde." dedi.

Yeni kabinede Kürtlerin ne şekilde yer alacağı konusunda bir netlik olmadığına dikkati çeken Şaveys, "Kürtler kimin bakan seçileceğine ilişkin herhangi bir toplantı veya görüşme yapmadı ancak tahminlerimize göre iki ya da üç bakanlığın Kürtlere verilmesi yüksek ihtimal. Başbakan İbadi daha önce, Kürtlerin yüzde 20'lik payı üzerinde değişiklik yapılacağını aktarmıştı." diye konuştu.

- "Kürt siyasi partiler, yeniden bakanlık seçmeyecek"

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Tarık Gerdi ise önceki kabine için seçilen Kürt bakanların çok iyi olduğunu, yeni isim belirleme yoluna gitmeyeceklerini belirtti.

Gerdi, kurulması planlanan yeni hükümete ilişkin şunları kaydetti:

"Irak meclisindeki Kürt siyasi partiler, teknokratlar hükümeti için yeniden bakanlık seçimine gitmeyecek. Bağdat'taki Kürt bakanların hiçbir eksikliği söz konusu değil. Eğer bir değişiklik yapılmak isteniyorsa, siyaset sistemi ve hükümet kurumları içerisinde yapıl. Benim söylediklerim, Kürt siyasi liderlerinin teknokratlar hükümetine karşı ortaya koydukları tavırdır. Hiçbir şekilde bakanlar üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır."

Irak Başbakanı İbadi 10 Şubat tarihinde, teknokratlar hükümeti kuracağını ilan etmiş, 7 Mart'ta ise Kürt milletvekilleri ile bir araya gelerek yeni hükümet konusunu görüşmüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.