Irak'ta teknokratlar hükümeti tartışmaları

Irak'ta teknokratlar hükümeti tartışmaları
Kürt Milletvekili Talabani:- "İbadi'nin yarın parlamentoya sunacağı kabinedeki temsil hakkımız yüzde 20'den az olmamalı"- "Kabinenin tamamının değiştirilip teknokratlardan oluşması halinde ise İbadi ya hükümetten ya da partisinden istifa etmeli"

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Kürtler, Başbakan Haydar el-İbadi'nin yarın parlamentoya sunacağını belirttiği teknokratlar hükümeti kabinesindeki temsil haklarının yüzde 20'den az olmamasını istedi.

Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile görüştükten sonra basın açıklaması yapan parlamentodaki Kürdistan İttifakı adına açıklama yapan Ala Talabani, İbadi'nin yarın parlamentoya sunacağı beklenen yeni kabinede Kürtlerin temsil hakkının yüzde 20'den az olmaması istediklerini dile getirdi.

Talabani, bazı siyasal grupların Kürtlerin taleplerine olumlu yaklaştığı ve anayasaya uygun bulduğunu anlatan şunları kaydetti:

"Eğer kabine değişimi sadece 9 bakanı kapsarsa, Başbakan İbadi bize Kürt bakanları değiştirme gerekçesini açıklamalıdır. Kabinenin tamamının değiştirilip teknokratlardan oluşması halinde ise İbadi ya hükümetten ya da partisinden istifa etmeli. Kürdistan siyasi grupları ve Kürt liderlere başvurmadan kabine için aday gösteren taraflar olursa da söz konusu bakanları Kürt halkının temsilcisi kabul etmeyeceğiz. Reformun siyasi gruplar arasında uzlaşı ve uyuma ihtiyacı var. Karar vermenin tek tarafın tekelinde bulunma anlayışını reddediyoruz. Irak'ın bileşenleri arasında gerçek ortaklık ilkesinin en yüksek makamı anayasadır."

Başbakan İbadi, kurmayı planladığı teknokratlar hükümeti kabinesini yarın 328 sandalyeli parlamentoya sunacak. İbadi'nin sunacağı kabine Parlamento Başkanı Selim el-Cuburi tarafından çeşitli siyasi gruplara bağlı milletvekillerin oylamasına sunulacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.