Irak'ta zorunlu askerlik kanunu

Irak'ta zorunlu askerlik kanunu
Irak Savunma Bakanlığı, zorunlu askerlik kanun tasarısının kabul edildiğini açıkladı

BAĞDAT (AA) - Irak'ta zorunlu askerlik hizmetini öngören kanun tasarısının kabul edildiği bildirildi.

Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Nasir Nuri, Bağdat'taki bakanlık binasında yaptığı basın toplantısında, zorunlu askerlikle ilgili hazırlanan kanun tasarısının bakanlığa bağlı Savunma Konseyi tarafından onaylandığını belirtti.

Nuri, söz konusu kanunun ülkedeki askeri kurumların ihtiyacına destek niteliğinde olduğunu dile getirdi.

Zorunlu askerlik kanununun ayrıca gelişmiş Irak ordusunun inşasını amaçladığını da kaydeden Nuri, "Kanundaki siyasi amaç da sayı yerine kaliteye dayanan profesyonel askeri müessese inşası için ulusal yöntem geliştirmek" dedi.

Nuri, bu kanunun ayrıca 2003 yılındaki ABD işgali sonucu ordunun lağvedilmesinin yarattığı olumsuz etkilere çözüm bulmak için atılmış önemli bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

Devrik Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin döneminde 18 yaşını dolduran gençler zorunlu askerlik hizmetine tabi tutuluyordu. Askerlik süresi ise üniversite mezunları için 1 buçuk, diğerleri için ise 3 yıl olarak uygulanıyordu. ABD'nin 2003 yılında Irak'a girmesiyle başlayan süreçte, düzenli ordu lağvedilmiş, zorunlu askerlik hizmeti de dolaylı olarak ortadan kalkmıştı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.