Irak'taki ABD askeri sayısı

Irak'taki ABD askeri sayısı
ABD Savunma Bakanı Carter, hükümetin Irak'taki asker sayısını 3 bin 870 olarak belirtmesine rağmen daha fazla ABD askerinin bu ülkede bulunduğunu söyledi

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD hükümetinin Irak'taki asker sayısını 3 bin 870 olarak belirtmesine rağmen geçici görevlendirme ile daha fazla sayıda askerin bu ülkede görev yaptığını bildirdi.

Carter ve Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde ABD Savunma Bakanlığının bütçesi hakkındaki oturumda konuştu.

Carter, ABD ordusunun Irak'ta en fazla 3 bin 870 asker bulundurmasına izin verildiğinin hatırlatılması ve şu andaki asker sayısının sorulması üzerine Irak'taki asker sayısının bu rakamdan fazla olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Orada belirlenen asker sayısı dahilinde bulunanlar var. Bazı askerler ise dönüşümlü olarak kısa zaman aralıklarıyla Irak'ta bulunuyor. Kısa görevlendirmeyle bulunanların sayısı, orada bulundurulması gereken asker sayısı dışındaki bir rakam."

Carter, geçici görevlendirmeyle birlikte Irak’ta bulunan toplam ABD askeri sayısının kaç olduğu konusunda ise bilgi vermedi.

Brüksel’de düzenlenen terör saldırılarına da değinen Carter, bu tür saldırıların terör örgütü DAEŞ’e karşı yapılan operasyonları yavaşlatmayacağını ifade etti.

Bakan Carter, “Hep birlikte topraklarımızı korumak adına elimizden geleni yapmalıyız ve bizi tehdit eden teröristleri yenmeliyiz. Hiçbir saldırı DAEŞ’e karşı yaptığımız operasyonları yavaşlatamayacak.” şeklinde konuştu.

İhtiyaç duyulması durumunda ABD ordusunun Avrupa'ya destek gönderebileceğini dile getiren Carter, bu desteğin kapsamı konusuna ise girmedi.

Komite üyeleri, Dunford'a ise ABD'nin Rusya ve Çin stratejisi üzerine sorular yöneltti.

Virginia eyaleti temsilcisi Randy Forbes, Dunford'a 2012 ve 2014 yıllarına ait iki belge göstererek, "Bu iki belgeden herhangi biri Rusya'yla ilişkilerimizi tekrar düzeltmemizi ve onlarla işbirliği yapmamızı öngördü mü?" diye sordu.

Dunford, "Evet çünkü biz Rusya'nın şu andaki hareketlerini o belgelerde öngörememiştik." yanıtını verdi.

Forbes'in "Peki bu iki belgeden herhangi biri Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki sert davranışlarını hesaba katmış mıydı?" şeklindeki sorusu üzerine de Dunford, "Şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla hayır." dedi.

Ayrıca Dunford, Irak’ta DAEŞ’e karşı mücadelede görev yapan bir ABD askerinin Mahmur kasabasında düzenlenen roketli saldırıda öldüğü olayda 8 Amerikan askerinin de yaralandığı bilgisini verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.