Irak'taki insani durum

Irak'taki insani durum
IKBY Uluslararası Örgüt Raporlarını Değerlendirme Komitesi Başkanı Zebari: - "BM verilerine göre Irak'taki insani krizin sona erdirilmesi ve durumun normalleşmesi için 4,5 milyar dolara ihtiyaç var"- "Çatışmalardan etkilenen, iç göçmen statüsüne düşen ve

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Uluslararası Örgüt Raporlarını Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari, terör örgütü DAEŞ'in Irak üzerinde halen ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu belirterek, "Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Irak'taki insani krizin aşılması için 4,5 milyar dolara ihtiyaç var." dedi.

Zebari, Erbil'de düzenlediği basın toplantısında İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch) yayımladığı raporlarda Peşmerge güçleri ve Kürt bölgesiyle ilgili yer verilen ifadeleri değerlendirdi.

İzleme Örgütü tarafından yayımlanan bir raporda, Peşmerge güçlerinin Araplara ait bazı ev ve yerleşim birimlerini yıktığının öne sürüldüğünü belirten Zebari, "Bu konuda daha önce de açıklama yapmıştık. Raporda adı geçen bölgelerin çoğu sıcak çatışmanın yaşandığı bölgelerdir. Uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçakları o bölgede DAEŞ hedeflerini vurmaya devam ediyor. Bunun yanında, kurtarılan bölgelerin büyük bölümüne terör örgütü DAEŞ tarafından mayın ve bombalar yerleştirilmiş durumda." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki olağanüstü duruma rağmen IKBY hükümeti tarafından çıkarılan kararlara uyduklarını aktaran Zebari, "Çıkarılan yasalar ve verilen talimatlara göre hiçbir güvenlik gücü, DAEŞ'in elinden kurtarılan bölgelere gidiş-gelişleri engelleyemez. Sivillerin o bölgeleri ziyaret etme hakkı var ve korunmaları gerekir. Bazı bölgelerde sıcak çatışma yaşandığı için geçişlere izin verilmemiştir." diye konuştu.

- "10 milyona yakın insan açlık sınırında"

Zebari, çatışmalardan dolayı Irak'taki sivillerin durumunun her geçen gün kötüleştiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Irak, genel olarak terör örgütü DAEŞ'in tehdidi altında olup şiddetli çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. Mart ayındaki çatışmalarda bin 119 sivil hayatını kaybetti. Bunun yanında BM verilerine göre Irak'taki insani krizin sona erdirilmesi ve durumun normalleşmesi için yaklaşık 4,5 milyar dolara ihtiyaç var. Çatışmalardan etkilenen, iç göçmen statüsüne düşen ve açlık sınırında bulunan sivillerin sayısının 10 milyona yaklaştığı belirtiliyor."

DAEŞ'in elinden kurtulan Yezidi kadınların durumu hakkında da bilgi veren Zebari, "Almanya yaklaşık 95 milyon dolar temin etti. Bu kadınların birçoğu Almanya'ya gönderildi ve şu anda iki yıllık ikametgah belgeleri var. Orada psikolojik ve diğer sağlık problemlerinin tedavi edilmesi için çalışma yapılıyor." dedi.

Zebari, IKBY'deki bilgilere göre terör örgütü DAEŞ'in elindeki Yezidi kadınların sayısının bin 800 civarında olduğunu kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.