Irak'taki reform çağrıları

Irak'taki reform çağrıları
Şii Ulusal Koalisyonu, kurulacak teknokrat hükümetiyle, halkın taleplerinin yerine getirileceği sözü verdi

BAĞDAT (AA) - Irak'taki Şii Ulusal Koalisyonu, en kısa zaman içinde kurulması beklene teknokrat hükümetiyle, halkın taleplerini yerine getirme sözü verdi.

Parlamentodaki en büyük grup olan Şii Ulusal Koalisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, en kısa sürede kurulması beklenen teknokrat hükümetiyle, halkın taleplerini yerine getirme, hükümet kurumlarında vekaleten atamaları sona erdirme ve yolsuzluk yapanları kovuşturma taahhüdünde bulunuldu.

Açıklamada, "Koalisyon başkanı ve Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi başkanlığındaki Koalisyonun liderlik heyetinin dün olağanüstü toplandığı, Başbakan Haydar el-İbadi'nin de hazır bulunduğu toplantıda siyasi ve güvenlikle ilgili gelişmelerin ele alındığı, halkın taleplerini kapsayan ve reform hareketini destekleyen ulusal girişimle zorluklarla mücadele edilmesine vurgusu yapıldığı" belirtildi.

Tecrübe ve profesyonellik temel alınarak bir kabine revizyonunu gerçekleştirilmesi için gelecek günlerde bütün siyasi gruplarla işbirliği yapma sözü verilen açıklamada, "ulusal yeterliliğe sahip herkesin aday olabilmesine imkan tanıyan bir mekanizmanın belirlendiği" ifade edildi.

Açıklamada, ayrıca yolsuzlukla mücadele görevini yerine getirmesi için gereken tüm yetkilerin verilmesi yoluyla Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Kurulu'nu destekleme sözü verildi.

- Sadr'a destek gösterileri

Başkent Bağdat başta olmak üzere Kerbela, Meysan, Diyala ve Necef gibi birçok kentte Sadr'a destek gösterileri düzenlendi. Gösterilere katılanlar Sadr'ın vereceği talimatları yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti.

Sadr yanlısı yüzlerce kişi başkent Bağdat'ın doğusundaki Es-Sadr bölgesinde toplandığı ve Sadr'ı desteklediklerine yönelik sloganlar attığı bildirildi. Güvenlik güçlerinin gösteri nedeniyle yolları kapattığı kaydedildi.

Göstericilerden İhsan Yasir, "Bugün yüzlerce kişi Yeşil Bölge'de oturma eylemine başlayan Sadr'ı desteklemek için ve bundan sonra atacağı adımları destekleyeceklerini göstermek için toplandı." dedi.

Sadr'ın halen eylem çadırında bulunduğunu kaydeden Yasir, çok sayıda yetkilinin ve parlamento üyesinin Sadr'ın eylemine katılmaya hazır olduklarını ifade ettiğini kaydetti.

Irak'taki Sadr Hareketi lideri Sadr, dün tek başına başkent Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'ye girerek, oturma eylemi başlatmıştı.

Bağdat'ta Şii lider Mukteda Sadr yanlısı binlerce kişi, 4 Mart'ta Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle gösteri düzenlemişti. Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.