Irak'taki siyasi gelişmeler

Irak'taki siyasi gelişmeler
Cumhurbaşkanı Masum, ABD Başkanı Obama'nın özel temsilcisi McGurk ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Jones'i kabul etti- Irak Cumhurbaşkanlığı: - "Konuk heyet, Irak'taki siyasi gelişmelerden dolayı ABD yönetiminin endişelerini dile getirdi"- Birleşmiş Milletle

BAĞDAT (AA) - ABD ve Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI) Irak'taki siyasi gelişmelerden endişe duyduğu kaydedildi.

Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un, ABD Başkanı Barack Obama'nın terör örgütü DAEŞ'e karşı uluslararası koalisyon özel temsilcisi Brett McGurk ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones'i cumhurbaşkanlığı sarayında kabul ettiği belirtildi.

Açıklamada, "Konuk heyet, Irak'taki siyasi gelişmelerden dolayı ABD yönetiminin endişelerini dile getirdi." ifadesine yer verildi.

- "Siyasal hayatın muhafaza edilmesi gerekir"

Cumhurbaşkanı Masum da yaptığı televizyon konuşmasında, Irak Meclisi'ndeki milletvekillerinin anayasal temellere saygı duymasını istedi.

Masum, "Meclisin görevi, anayasal temeller ve demokratik uygulamalarla ulusal tutum ve siyasi hayatı muhafaza etmek, tuzak ve karanlık tünele sürüklenmemektir. Ayrıca, planlı hamlelerle gerçek siyasi reformu gerçekleştirme ve devlet müessesesindeki siyasal hizipçiliğe son verme çağrısında bulunuyorum. Milletvekilleri ve siyasal güçlerin de ülkenin yüksek çıkarı için yapıcı diyaloğa başvurması gerekir." dedi.

Devletin prestijinin korunması gerektiğini söyleyen Masum, milletvekillerinin görüşlerini ifade etme hakkına da işaret etti.

- "Birlik ruhunun zayıflamasına neden oluyor"

UNAMI Başkan Vekili ve BM Irak Özel Temsilcisi Yardımcısı George Posten da Irak'taki siyasi durumla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "DAEŞ'le mücadele edilmesi, reform programlarının uygulamaya konulması ve ekonominin canlandırılması gerektiği bir zamanda ülkede yaşanan bu kriz, kurumların çalışmalarının durması ve birlik ruhunun zayıflamasına neden oluyor." ifadesini kullandı.

Siyasi kaos hali ve parçalanmışlıktan DAEŞ'in karlı çıktığının altını çizen Posten, Irak'ın zor bir dönemden geçtiğini ve Iraklı milletvekilleri ile siyasi liderlerin, aralarındaki anlaşmazlıkları yapıcı diyalog yoluyla çözüme kavuşturmasının önemli olduğunu bildirdi.

Irak'ta hukuki meşruluğu tartışmalı bir oturumla 171 milletvekilinin yaptığı oylamayla Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve iki yardımcısı Humam Hammudi ile Aram Şeyh Muhammed'in görevden alındığı iddia edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.