Irak'taki siyasi gelişmeler

Irak'taki siyasi gelişmeler
Irak Cumhurbaşkanı Masum, görevden alındığı iddia edilen Meclis Başkanı Cuburi ve iki yardımcısının durumunu görüşmek üzere meclisi istisnai oturum düzenlemeye çağırdı

BAĞDAT (AA) - Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, hukuki süreci tartışmalı oturumla görevden alındığı iddia edilen Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve iki yardımcısının durumunu görüşmek üzere meclisi istisnai oturum düzenlemeye çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Masum'un söz konusu oturumun tüm milletvekillerin katılımıyla gerçekleştirilmesini istediği ve bu oturuma meclis iç tüzüğünün 11. maddesinin 1.fıkrasına göre bir milletvekilinin başkanlık yapmasına işaret ettiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Meclis iç tüzüğünün 60. maddesine göre Başkanlık Divanı üyeleri de oturuma katılarak milletvekillerinin yanında oturacak. Söz konusu krizin aşılması için Cuburi'ye görüşünü belirtmek üzere konuşma fırsatı tanınmalı. Başkan ve yardımcılarını görevden alma konusunun ayrıca kanun gereği talep edilmesi ve meclis iç tüzüğüne göre oylamaya sunulması gerekir. Eğer meclis görevden alma konusunda ısrar ederse de yeni başkanlık divanı seçilir. Bunun onaylanmaması halinde ise meclis iç tüzüğüne göre Başkanlık Divanı (Cuburi ve yardımcıları) görevine devam eder."

Irak'ta hukuki meşruluğu tartışmalı bir oturumla 171 milletvekilinin yaptığı oylama sonucu Meclis Başkanı Selim el- Cuburi ve iki yardımcısı Humam Hammudi ile Aram Şeyh Muhammed'in görevden alındığı iddia edilmişti.

Oylamanın ardından Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu oturumun anayasal olmadığı ve toplantı yeter sayısının bulunmadığı belirtilmişti.

Meclisteki en büyük Sünni grubu Irak Güçler Birliği Başkanı Ahmet el-Mesari de grup olarak Cuburi'nin arkasında durduklarını belirtmişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.