İran’dan ABD’nin üstleri vuracak! Aralarında Türkiye’de var
ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’daki protestolara müdahale sinyalleri vermesinin ardından İran yönetimi çevresindeki bölgesel dengelere yönelik sert bir mesaj daha yayımladı. Tahran, Washington’ın ülkeye saldırması halinde Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’daki ABD askeri üslerinin meşru hedefler olacağını belirtti. Bu uyarı, bölgedeki gerilimi yeniden yükseltti.
İran’dan yapılan açıklamada, olası bir ABD müdahalesi durumunda hedefler arasında Adana’daki İncirlik ve Malatya’daki Kürecik üslerinin de bulunacağı vurgulandı. Bu gelişme, bölgedeki askeri strateji ve güvenlik dengelerine ilişkin kaygıları artırdı.
İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı da ülkesinin her türlü saldırıya karşı en yüksek hazırlık seviyesinde olduğunu ifade etti. Tahran yönetimi, komşu ülkelere de ABD karşısında diplomatik çaba göstermeleri çağrısında bulundu.
Bu açıklamalar sürerken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki ayrı telefon görüşmesiyle hem İranlı hem ABD’li mevkidaşlarıyla bölgesel gerilimin azaltılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin diplomasiyi güçlendirmek istediği belirtilirken, her iki tarafla temasın sürdüğü aktarıldı.
Bölgedeki gerilim, geçen yıl İran’ın Katar’daki ABD’nin El Udeid Hava Üssü’ne füze saldırısıyla uluslararası gündeme gelmişti. İran, bu saldırıyı ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırılarına yanıt olarak görmüştü.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.