İş yeri hekimi istihdamı zorunluluğuna erteleme önerisi

İş yeri hekimi istihdamı zorunluluğuna erteleme önerisi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Esin Kara, 50 kişiden az işçisi olan işyeri için hekim istihdam etme şartının ertelenmesini istedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Esin Kara, 50 kişiden az işçisi olan işyeri için hekim istihdam etme şartının ertelenmesini istedi.

MHP Konya Milletvekili Esin Kara, 7033 Sayılı Kanun ile 6331 Sayılı Kanun'un 38'inci maddesinin değiştirilerek, kamu kurumları ve 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin alınması amacıyla İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi ile çalışma zorunluluğu getirildiğini, firmaların bu uygulamaya 01 Temmuz 2020 tarihi itibari ile geçiş yapmak zorunda olduğunu hatırlattı.

Pandemi süreci nedeniyle işlerinde aksama yaşanan işletmeler için ek maliyet anlamına gelen iş güvenliği uzmanı ile çalışma zorunluluğunun ertelenmesine yönelik talepte bulunan Milletvekili Kara, yazılı soru önergesiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a, "Pandemi süreci nedeniyle işlerinde aksama yaşanan işletmeler için ek maliyet anlamına gelen işyeri hekimi ile çalışma zorunluluğunun ertelenmesine yönelik bir uygulama yapılması planlanmakta mıdır? C sınıfı olarak adlandırılan ve az tehlikeli iş sınıfı anlamına gelen sınıflarda hizmet veren işletmeler için işyeri hekimi ile çalışma zorunluluğunun yerine maliyeti azaltıcı yönde bir uygulama yapılması planlanmakta mıdır? Az tehlikeli iş sınıfında hizmet veren ve mal üreten işletmeler için bu uygulamaya yönelik bakanlığınız tarafından destek ödemesi yapılmasına yönelik bir çalışma planlanmakta mıdır?" diye sordu

HANGİ İŞYERLERİ İŞYERİ HEKİMİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BULUNDURMAK ZORUNDADIR?

1) 50’den fazla işçi çalıştıran işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü 01.01.2013 tarihinde başlamış bulunmaktadır
2) 50'den az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ve kamu kurumları için 01.07.2016,
3) 50'den az işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ise 01.01.2014 tarihinden sonra işyeri hekimi ve İş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır.
İş güvenliği uzmanı bulundurulmaması halinde her ay için 5000 TL ceza uygulanacaktır.

İŞYERİ HEKİMİ NASIL OLUNUR ?

İşyeri Hekimliği, ülkemizde iş güvenliği uzmanlığı ile karşılaştırıldığında çok daha eski ve çalışanların daha fazla aşina olduğu bir uygulamadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu öncesinde 50 ve daha fazla çalışanı bulunan her işyeri, işyeri hekimi hizmeti almak zorundaydı. 2013 yılı itibariyle ise önce 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri, daha sonra ise tüm tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerleri, işyeri hekimi hizmeti almakla yükümlü hale geldi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.