İş yeri kiralarında fahiş fiyat balonu patladı

İş yeri kiralarında fahiş fiyat balonu patladı
Turizm kenti Antalya'da, Rusya-Ukrayna savaşı ve depremin ardından oluşan göç dalgasıyla kira fiyatları ciddi oranda yükseldi.

Turizm kenti Antalya'da, Rusya-Ukrayna savaşı ve depremin sonrasında oluşan göç dalgasıyla kira fiyatları ciddi oranda yukarılara çıktı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, yüksek fiyatlı kiralık dairelerin sonrasında dükkan tutarlarındaki balonun da patladığını söyledi.

iha-20240118aw122679-1.jpg

Pandemi krizinin sonrasında konut sıkıntısı olan turizm kenti Antalya'da, Rusya-Ukrayna savaşı ve depremin sonrasından yaşanan göçle birlikte özellikle sahil bölgelerindeki konut ve işyerlerinde tutarlar astronomik olarak yukarılara çıktı. Konutların fiyatları normal değerinden 10 katın üzerinde çıkarken, konutların yanında, iş yeri tutarlardaki yükseliş durdu ve kısmi de olsa gerileme yaşandı. Kent bu artış iş yerleri kiralarına da yansıdı. Göçün durması gelenlerin geri dönmesiyle birlikte Antalya'da merkezinde irili ufaklı birçok dükkanın camlarında kiralık yada satılık yazılarının olduğu görüldü.

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, sektördeki son durumu ve kiralık iş yerlerindeki son durum hakkında bilgiler verdi.

iha-20240118aw122679-4-1.jpg

FİYATLAR NORMAL SEVİYESİNE GELDİ

Pandemiden sonra Rusya-Ukrayna savaşının çıktığını ve onun sonrasında Antalya'ya ciddi oranda göç geldiğini belirten Çağlar, "Bu göçle gelen oturmanın beraberinde esnaflık da yapmaya başladı. Bununla birlikte dükkan, ofis ve ev çok azaldı. insanlar bu azalmadan ötürü tuarlar aşırı derecede yükseldi. Pandemide duran inşaatlar yeniden başladı, Rusya Ukrayna Savaşı normale dönünce gelenlerden çoğunluğu memleketlerine dönmeye başladı. Bu arada da ofisler ve evler boşalmaya boş kalmaya başladı. Şu anda Antalya'da ofis ve kiralık ev bulabiliyoruz. Bir vakit önce kiralık ev de bulamıyor ofis de bulmakta zorlanıyorduk. Bu çoğalmayla birlikte tutarlar normal seviyelerine geldi. Bu öncekinden zaten çok yüksekti, balondu bunlar. Bulunmadığı için karaborsa gibi oldu. Fiyatlar insanları yüksek yerden tuttu. Şimdi boşalınca kiracı bulamayınca tutarlar normal seviyesine geldi" diye konuştu.

BALON PATLADI

Tutarların çok da düşük olmadığını, normal yerlerde olduğunu dile getiren Çağlar, "Yerine göre fiyat ve dükkanlar tutar farkı gösterebiliyordu. Denize sıfır yerlerin fiyatları hala düşük değil. Ama diğer yerlerde bir nebzede olsa düşüş meydana geldi. Yüzde 10-15 arası bir gerileme meydana geldi. Yani normal yerlerine geldi. Bundan sonra düşer mi? Düşmez. Enflasyona göre normal seviyelerde durur gibi gösteriyor. Senelerdir esnaflık yapıyorum, iki üç yıldır olan bir tutar ömrümde görmedim de duymadım. Böyle bir fiyat yoktu zaten. Bu tamamen pandemi döneminde olmasından dolayı insanların birazcık fırsatçılığından dolayı, birazcık Rusya Savaşı'ndan, birazcık Antalya'mıza çok fazla göçten dolayı, talebin çok fazlasından dolayı fiyatları tabiri caizse şişirdiler. Ama şimdi ne oldu? Düştü. O dönemde ev fiyatlarının balon gibi şiştiğini dile getirdim. Evlerdeki gibi dükkan fiyatlarındaki balonda patladı, normal haline geldi. Fiyat olması gereken yere geldi. Bugün 10 binden 250 bin liraya kadar yerine büyüklüğüne göre fiyatlar var. Bu şekilde fiyatlar devam edecektir diye düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.