İSEDAK İzleme Komitesi'nin 32. Toplantısı Ankara'da yapılacak

İSEDAK İzleme Komitesi'nin 32. Toplantısı Ankara'da yapılacak
ANKARA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi'nin 32'nci toplantısı, 17-18 Mayıs...

ANKARA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi'nin 32'nci toplantısı, 17-18 Mayıs tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek.

Kalkınma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daimi başkanlığını yürüttüğü, 57 üye ve 5 gözlemci üyesi olan İSEDAK’ın 32'nci İzleme Komitesi Toplantısı, 17-18 Mayıs'ta Ankara Sheraton Otel’de yapılacak.

Toplantıda, İSEDAK’ın, üye ülkeler arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik çabalarına ilişkin son gelişmeler ele alınacak ve 32. İSEDAK Bakanlar Toplantısı'nın taslak gündemi hazırlanacak. Etkinliğe, Türkiye’nin yanı sıra komite üyeleri; Suudi Arabistan, Filistin, Kuveyt, Endonezya, Nijer, Katar, Mali, Kazakistan ve Pakistan’ın katılımı öngörülüyor.

Açılış oturumuna, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın başkanlık etmesi bekleniyor.

- İslami finans konusu ele alınacak

İSEDAK 1981'de Mekke'de düzenlenen 3. İslam Zirve Konferansı tarafından kuruldu ve 1984 yılında Kazablanka'da gerçekleştirilen 4. İslam Zirve Konferansı'nda Türkiye'nin İSEDAK Daimi Başkanlığını üstlenmesiyle operasyonel hale geldi. Komite, 1984’ten bu yana Bakanlar düzeyinde her yıl toplanarak üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek için birçok önemli proje ve programı hayata geçirdi.

İSEDAK stratejisinin uygulama araçlarından biri olan Çalışma Grupları, "Ticaret, Ulaştırma ve İletişim, Turizm, Tarım, Yoksullukla Mücadele ve Mali İşbirliği" olmak üzere 6 işbirliği alanında tasarlandı. İlk toplantılarına 2013 yılının ilk yarısında başlayan Çalışma Grupları, düzenli olarak yılda iki defa toplanmaya devam ediyor. Şu ana kadar 6 işbirliği alanında 7 tur Çalışma Grubu Toplantısı yapıldı. Çalışma Grupları, İSEDAK'ın yeni misyonuna uygun olarak üye ülkelerin ilgili kurumlarından uzmanları bir araya getirerek bilgi üretilmesine, iyi uygulamaların paylaşılmasına, üye ülkeler arasında anlayış birliğinin oluşturulmasına ve politika yakınlaştırılmasına hizmet ediyor.

Komite stratejisinin uygulama araçlarından ikincisi olan Proje Finansman Mekanizması ile üye ülkeler ve ilgili İİT kuruluşlarının, stratejinin hedefleriyle uyumlu teknik işbirliği ve kapasite geliştirme projelerine hibe şeklinde mali destek sağlanıyor. Bu çerçevede, 2014 ve 2015 yıllarında toplam 22 proje başarıyla uygulandı. 1 Eylül 2015 tarihinde çıkılan üçüncü proje teklif çağrısı kapsamında 10 proje uygulamaya konuldu. Uygulamaya konulan bu projeler, tarım alanında İran, Filistin ve Türkiye; mali işbirliği alanında Gambiya ve SESRIC; yoksulluğun azaltılması alanında Endonezya; turizm alanında Gambiya ve Malezya; ticaret alanında Uganda; ulaştırma alanında da Türkiye tarafından yürütülüyor.

İslami Finans konusunun öneminin farkında olan İİT üyesi ülkeler bu konudaki çalışmalarını hızlandırıyor. Bu çerçevede, İSEDAK Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu'nun konusu, “İİT Üyesi Ülkelerde İslami Finans Stratejilerinin Geliştirilmesi" olarak belirlendi. Söz konusu toplantıda üye ülkelerin ilgili bakanları, İslami finans konusunda fikir teatisinde bulunacak ve gelecek dönemde alternatif finansal sistem olarak İslami finanstan nasıl yararlanılabileceği konusunu tartışacak.

- Tercihli Ticaret Sistemi'nin operasyonel olması için son aşama

İSEDAK’ın İslam ülkeleri arasında ticareti arttırmaya yönelik en önemli projesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sisteminin (TPS-OIC) operasyonel olması için son aşamaya gelindi. Hukuki zemini tamamlanan tercihli ticaret rejiminin fiilen işlerlik kazanması için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, İSEDAK Koordinasyon Ofisi, üye ülkelerin uygulamaya ilişkin tamamlaması gereken bazı şartları yerine getirmesine dönük çalışmalarını sürdürüyor.

- İslam ülkeleri̇ni̇n ti̇careti̇

İslam ülkelerinin toplam ihracatı 2005 yılında 1,3 trilyon dolar olarak gerçekleşirken, 2014 yılında bu miktar 2 katına çıkarak 2,6 trilyon dolara ulaştı. Yine, 2005 yılında İslam ülkelerinin toplam ithalatı 996 milyar dolarken, 2014'te bu miktar 2,3 trilyon dolar oldu.

İslam ülkelerinin dış ticaretinde yıllar içerisindeki bu istikrarlı artışın yanı sıra dönemsel dalgalanmalar ve azalmalar da yaşandı. Dünya genelindeki toplam talepteki azalma, petrol fiyatları ve petrol talebinin düşüşü ve siyasi istikrarsızlıklar İslam ülkelerinin toplam ticaret hacimlerindeki dalgalanmaların en büyük etkenleri olarak değerlendiriliyor.

Geçen yıl Türkiye’nin İslam ülkelerine yönelik toplam ihracatı 42,8 milyar dolar, İslam ülkelerinden toplam ithalatı 22,4 milyar dolar, dış ticaret fazlası 20,35 milyar dolar oldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.