IŞİD, ABD hapishanesinde kuruldu

IŞİD, ABD hapishanesinde kuruldu
Tüm dünyanın başına bela olan IŞİD terör örgütünün kuruluş yerinin, ABD’nin Kuveyt’te kurduğu Bucca Hapishanesi olduğu ileri sürüldü.

Washington Post gazetesi, Irak Savaşı sırasında tutuklananların yerleştirildiği Bucca Kampı isimli hapishanede yatan dokuz kişinin, hapisten çıktıktan sonra üst seviye IŞİD komutanları olduğunu açıkladı.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, Kuveyt sınırında olan Bucca Kampı isimli hapishanenin IŞİD’nin "şekillendiği" yer olduğuna dair bir habere yer verdi. İngiliz Independent gazetesinin "Bucca Kampı: IŞİD’in doğum noktayı durumuna gelen ABD hapishanesi" başlığıyla aktardığı haberde, Irak Savaşı sırasında tutuklanan "en tehlikeli cihatçıların" kaldığı hapishanenin IŞİD’in gelişiminde iri rol oynadığı belirtiliyor. 100 bin insanın hapis yatacağı ve açıldıktan aylar sonra kapanan hapishanedekilerin özgür bırakılmasıyla tutukluların ailelerinin "çok sevindiği" anlatım edilen haberde, polis şefi Saad Abbas Mahmut’un endişelendiği söyleniyor. Washington Post’tan Anthony Shadid’e konuşan Mahmut, özgür bırakılanların yüzde 90’ının çatışmaya arka döneceğini vurgulayarak, "Bu adamlar bahçeye çiçek ekmiyorlardı, sokakta gezinmiyorlardı. Problem aşırı iri ve tehlikeli. Maalesef Irak hükümeti ve yetkililer problemin ne kadar büyüdüğünün bilincinde değil" diyor.

’BENZERSİZ BİR ORTAM’

Gazete, Bucca Kampı’nın IŞİD’in oluşumunda etken olduğunu belirtirken, kendini halife ilan eden IŞİD önderi Ebu Bekir el-Bağdadi’nin de aralarında olduğu üst seviye IŞİD’lilerin burada tanışmış olabileceği söyleniyor. Hapishane yetkilileri, analistler ve askerlere göre, Bucca Kampı, mahkumların radikalleşmesi ve işbirliği açısından "benzersiz bir ortam" oluşturdu.

BAĞDADİ BEŞ YIL KALDI

Terör örgütünün içindeki üst seviye dokuz insanın daha evvela Bucca Kampı’nda yattığının altı çizilen haberde, Bağdadi’nin beş sene kampta kaldığı anlatım ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.