IŞİD saldırısını Bağdadi yönetti iddiası

IŞİD saldırısını Bağdadi yönetti iddiası
Irak'ta terör örgütü IŞİD'in, Peşmergeye ağır kayıp verdiği Güver saldırısını Ebubekir el-Bağdadi'nin yönettiği ileri sürüldü.

Mahmur ve Güver Cepheleri PeşmergeKomutanı Sirvan Barzani yaptığı açıklamada, "IŞİD'in dün gece Güver'e gerçekleştirdiği saldırıyı örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi yönetti. Örgüt militanları, köprünün olmadığı Dicle Nehri'ni sallarla geçmişler. Bölgedeki Sünni Arap köylülerin, IŞİD'e destek verdiğini düşünüyoruz. Yaklaşık 500 militan, Güver'den Sultan Abdullah'a kadar uzanan 30 kilometrelik cephede saldırıya geçti" dedi.

Güver'i ele geçiren örgütün, yerel halka yönelik katliama giriştiğini ve kadınları esir aldığını aktaran Barzani, Peşmergenin müdahalesiyle nahiyenin geri alındığını kaydetti.

Bölgedeki Peşmerge komutanlarından Necat Ali de AA muhabirine yaptığı değerlendirmede Peşmerge güçleri yetişene kadar IŞİD militanlarının, bir süre kontrollerinde tuttukları Güver'de bazı erkekleri öldürdüğünü, kadınları ise kaçırdığını söyledi.

ŞİDDETLİ VE AĞIR BİR SAVAŞ OLDU
Başka bir Peşmerge komutanı Ali Hüseyin ise IŞİD'in sürekli geceleri saldırarak, güvenlik güçlerine daha fazla zarar vermeyi amaçladığına işaret ederek, "Dün geceki saldırı da bu amaçla yapıldı. Biz başka bölgelerin kontrolünü sağlamaya çalışırken onlar, Güver'e de saldırdı ve nahiyeyi ele geçirdi. Sirvan Barzani'yle birlikte güçlerimizi buraya yönlendirdik ve göğüs göğüse yapılan çatışmalardan sonra nahiyeyi kontrol etmeyi başardık. Doğrusu çok şiddetli ve ağır bir savaş oldu" diye konuştu.

IŞİD'den böyle bir saldırı beklemediklerini vurgulayan Hüseyin, "Aldığımız bilgilere göre 100-150 civarındaki IŞİD militanı, sallarla nehrin bu tarafına geçmişler. Kaçarken de tekrar aynı yolu takip ettikleri için nehirde boğulanlar oldu. Tabii biz böyle bir saldırıyı beklemiyorduk ve bir anda birkaç cephede savaşmak durumunda kaldık" görüşünü dile getirdi.

Peşmerge yetkilisi Reşad Hıdır da Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi ve Savunma Bakanı Halit Ubeydi'nin, iki gündür Musul civarındaki karargahları ziyaret ettiğine dikkati çekerek, söz konusu IŞİD saldırılarının bu ziyarete bir misilleme olduğunu iddia etti.

Peşmergeye karşı aylardır savunmada olan IŞİD militanları, dün gece ilk kez Erbil'in 45 kilometre güneybatısında bulunan Güver nahiyesinde saldırıya geçti. Kötü hava koşullarından faydalanan IŞİD'in saldırısında 30 Peşmergenin hayatını kaybettiği, 42'sinin de yaralandığı belirtildi. IŞİD'in söz konusu saldırıyı gerçekleştirirken bölgedeki Sünni Arap köylülerden destek aldığı öne sürüldü. IŞİD saldırısı, örgütün hala gücünü koruduğu ve Kürt Bölgesel Yönetimi için ciddi bir tehdit olmaya devam ettiği şeklinde değerlendirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.