IŞİD’i ABD Büyütüyor

IŞİD’i ABD Büyütüyor
Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren ve yaptığı işlerle ABD ve İsrail’in ekmeğine yağ süren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün en büyük reklamını ABD yapıyor.

Bir süredir IŞİD hedeflerini hava bombardımanıyla vuran ABD’nin bombardımanı etkili olmuyor. Geçtiğimiz günlerde ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD hedeflerini tespit edemediklerini itiraf etmişti. Son olarak ABD’nin Kobani’ye havadan attığı silahlar IŞİD’in eline geçti. Geçtiğimiz günlerde Lübnan’dan yapılan açıklama da, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının, IŞİD örgütüne yönelik ‘kırmızı çizgiler’ çizdiğini belirtmiş ve Ürdün, Suudi Arabistan ve Erbil (Irak Kürdistan’ı) sınırlarını geçmemeleri için saldırıların yapıldığını açıklamıştı. ABD saldırılarına rağmen IŞİD’in güçlenmesi Lübnan tarafından yapılan açıklamaları doğrular nitelikte. IŞİD’le sözde mücadele eden ABD diğer taraftan IŞİD’i güçlü göstermek için her türlü açıklamayı yapıyor. Bu kapsamdaki son açıklama ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı David Cohen’den geldi. Aynı zamanda Yahudi olan Cohen, IŞİD’in tahminlere göre petrolden günde 1 milyon dolar civarında gelir elde ettiğini söyledi.

IŞİD örgütünü ABD besliyor

Merkezi Washington’da bulunan Carnegie Endowment for International Peace adlı düşünce kuruluşunda IŞİD’e para akışı konusunda konuşan Cohen, terör örgütünün Suriye ve Irak’taki  rafinerilerden sağlanan petrolün satışından milyonlarca dolar gelir elde ettiğini ifade etti. IŞİD’in köklü karaborsa bağlantıları olduğuna işaret eden Cohen, örgütün gelirlerini tam olarak tahmin etmenin zor olduğunu dile getirerek, “Ancak, biz IŞİD’in petrol satışlarından haziran ortasından başlayarak günde yaklaşık 1 milyon dolar kazandığını tahmin ediyoruz” dedi. Cohen, IŞİD tarafından satılan petrol ve petrol ürünlerini kimlerin aldığı konusunda ise şunları kaydetti: “Bize gelen bilgilere göre, IŞİD geçen ay itibariyle petrolü çok düşük fiyatlarla satıyor. Aracılar vasıtasıyla birçok ülkeye petrolü satıyor, bunlar da petrolü yeniden satılmak üzere naklediyordu. Cohen, terör örgütünün bir başka gelir kaynağının masum insanların kaçırılmasıyla elde edilen fidyeler olduğunu belirterek, IŞİD’e yakaladığı gazeteciler ve Avrupalı rehineler için milyonlarca dolarlık ödemeler yapıldığının bilgisini verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.