IŞİD'in kurulmasına ABD yol açmış!

IŞİD'in kurulmasına ABD yol açmış!
Bir IŞİD üyesi, örgütün lideri Bağdadi'nin cezaevi senelerini ve IŞİD'i anlattı

ngiliz gazetesine konuşan IŞİD'in önde gelen isimlerinden biri, Ebubekir El Bağdadi'nin tutuklu kaldığı hapishanede terör örgütü IŞİD'in temelinin atıldığını söyledi

IŞİD'in önde gelen isimlerinden biri, örgütün öncüsü Ebubekir El Bağdadi ve örgüt ile ilgili bildiklerini kamuoyu ile paylaştı.

İngiliz gazetesi Guardian'a Ebu Ahmed takma ismini kullanarak izah yapan IŞİD komutanı, Irak'ın Samarra şehrinde 1971'de İbrahim ibn Avvad el-Bedri el-Samarrai olarak doğan IŞİD öncüsü Ebubekir El Bağdadi'nin 2004 seneninde gözaltına alınarak Irak'ın güneyindeki Bukka kampına gelişini ve terör örgütü IŞİD'ın nasıl doğduğunu anlattı.

IŞİD'in bölge açısından yaratacağı kaygıları paylaşmak ve örgütün gittikçe tehlikeli hale gelmesi dolayısıyla fikir ayrılığına girdiği için böyle bir röportaj vermek istediğini kaydeden Ebu Ahmed takma isimli IŞİD üyesi, Bağdadi'nin içinde "karanlık bir taraf" olduğunu, Bağdadi'nin bir takım şeyleri gizlediğine yönelik hisler taşıdığını zira IŞİD lideri hapishanedeyken tüm mahkumlardan uzak durduğunu söyledi.

"Mahkumların meselelerini çözüyordu" -

IŞİD komutanı, şu anda "dünyanın en tehlikeli teröristi" olarak tanımlanan Bağdadi ile ilk izlenimlerini anlatırken, ''Bağdadi, kampa ilk geldiği dönemlerde mesafeliydi, uzak duruyordu. Ancak gardiyanlar Bağdadi'ye karşı değişik davranıyordu. Mahkumlar meselelerinin çözümü için ona gidiyordu. Hiçbirimiz onun sonunun bir örgüt öncüsü olarak bitireceğini düşünmezdik'' diye konuştu.

Hapishanede olduğu dönemde Bağdadi'nin adamı olan çok sayıda kişinin şu anda örgütte bulunduğunu belirten Ahmed, 2004 seneninde Irak'ın bir hayli şehrinde kendisi gibi birçok mahkumun ABD askerlerince gözaltına alınarak çölün ortasındaki, tehlikeli olduğunu hissettikleri bölgelere götürüldüğünü kaydetti.

Ebu Ahmed, küçük bir Sünni grubun öncülüğünü yapan, hemen peşinden El Kural'nin şemsiyesi altına giren Bağdadi'nin öncülüğündeki IŞİD'in köklerinin Bukka kampına gittiğini aktardı.

Ebu Ahmed'e göre, Bağdat Üniversitesi'nde İslam Çalışmaları üzerine yüksek lisans yapan ve kısa vakitte Bukka hapishanesinde ön tasarıya çıkan Bağdadi'nin suskun bir kişilik olmasına karşın karizmatik bir tarafı vardı.

Ebu Ahmed, ''Vakit ilerledikçe kampta birçok şey problem olmaya başladı. Meseleler çıkarılarak çözüm için Bağdadi'ye gidiliyordu. Bağdadi kampın merkezi konumuna gelmişti. Geriye dönüp baktığımda Bağdadi, ayırarak mahkumları fethetme siyasetini kullanıp istediklerini yaptırıyordu. Bu metot işe yaradı'' diye konuştu.

"Ayrılırsam ölürüm" -

İŞID üyesi, örgütün iç yüzü ile ilgili konuşurken de ''IŞİD ile hayat güç, para, kadınlar, mevki ve gençlik ateşiyle yananlar için cazibe demekti. Fakat bu arada, öldürmek ve artık eskisi kadar ihtiraslı bir şekilde inanmadığı bir dünya görüşü için egemenlik kurmaktı" yorumunu yaptı.

Hala IŞİD'e bağlı olduğunu ve ayrılmaya korktuğunu ancak yaptığı en büyük hatalardan birinin örgüte katılmak olduğunu kabul eden örgüt üyesi, ''Başka ne seçeneğim var ki? Ayrılırsam ölürüm'' şeklinde konuştu. Ebu Ahmed, Irak'taki Bukka kampında temeli atılan IŞİD'in artık durdurulmasının ve kontrol edilmesinin olası olmadığını öne sürdü.

"ABD elinde kimlerin bulunduğunu bilmiyordu" -

Irak hükümetine IŞİD ile ilgili danışmanlık yapan Hişam el-Haşimi de gazeteye IŞİD ile ilgili değerlendirmede bulundu. Haşimi, Amerikalıların aslında ellerinde kimlerin bulunduğunu katiyen bilemediklerini söyledi.

Haşimi, Irak hükümetinin tahminlerine göre, IŞİD içinde en az 17 en fazla 25 kadar öncü olduğunu, bunların bazılarının ABD tarafından geçmişte Irak'taki hapishanelerde soruşturmaya alındığını dile getirdi. Haşimi, son zamanlardaki hapishaneden kaçanlar arasında bir takım örgüt öncülerinin de bulunduğunu öne sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum