İslam Hukuku Ekseninde Borsa MÜSİAD'da konuşuldu

İslam Hukuku Ekseninde Borsa MÜSİAD'da konuşuldu
MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen konferansta "İslam Hukuku Ekseninde Borsa" konuşuldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmettin Güney, MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, "Türkiye'de para piyasaları gereğinden fazla gelişmiş durumda. Her işi bankalar yürütüyor ama sermaye piyasaları gelişmemiş durumda. İslam dünyası ve Türkiye açısından önemli bir eksik. Borsa satıcının ve alıcının rahatlıkla bir araya geldiği bir ortam oluyor." dedi.

MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen “İslam Hukuku Ekseninde Borsa ve Katılım Endeksi” konulu programa NEÜ İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmettin Güney katıldı. İslam Hukuku Doç. Dr. Necmettin Güney, “Sermaye piyasaları bir yıldan daha uzun vadeli fonun bulunduğu finansman temin edildiği piyasalar. Para piyasaları ise bir yıl veya daha kısa fonların bulunduğu piyasalardır. Borsa burada sermaye piyasalarına tekabül ediyor çünkü borsada bir ortaklık söz konusu olduğu için çok uzun vadeli bir finansman temin aracı olarak karşımıza çıkıyor. Para piyasaları tamamen banka, merkez bankası demek. Türkiye'de sermaye piyasaları hakkıyla gelişmediği için sermaye piyasalarının görevini de şuan halen para piyasaları görmeye çalışıyor. Türkiye'de bankalar her şey demek. Halbuki Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde deniliyor ki bankadan ziyade büyük bir şirket paya mı ihtiyacı var kendi tahvilini ihraç ediyor. Banka kredisi ile hiç uğraşmıyor. Bankalara hiç uğramadan sermaye piyasasından işini yürütebiliyor." ifadelerini kullandı.

3.jpeg

'TÜRKİYE'DE YETERİNCE GELİŞMİŞ DEĞİL'

Doç. Dr. Necmettin Güney, "Dünyanın en gelişmiş borsaları Amerika'da. Dünyadaki toplam borsa hacminin yüzde kırkı Amerika tarafından dolduruluyor. Devasa bir halka arz edilmiş hisse senedi miktarı var. Türkiye'de para piyasaları gereğinden fazla gelişmiş durumda. Her işi bankalar yürütüyor ama sermaye piyasaları gelişmemiş durumda. Türkiye'de tahvillerde çoğu şeydir. Hazine tahvilleri yani orada bile şirketler haram taraftan bile finansman ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve bu anlamda sermaye piyasaları Türkiye'de yeterince gelişmiş değil. İslam dünyası ve Türkiye açısından önemli bir eksik. Borsa satıcının ve alıcının rahatlıkla bir araya geldiği bir ortam oluyor." şeklinde konuştu.

4.jpeg

'HİSSE SENEDİ ALMAMIZ ŞİRKETİN ORTAĞI OLMAMIZ DEMEKTİR'

Doç. Dr. Necmettin Güney, "Borsa İstanbul'da kıymetli madenler taşlar piyasası var. Burada daha çok altın, gümüş ve pırlanta işlem görüyor. Orada bir problem yok ama bir yatırım alanı da değil. Daha çok sarrafların altın refinerlerinin işlem alanı. Bu şekilde genel bir borsa manzaramız var. Bizim bir hisse senedini almamız demek onun gerçekten sermayesine ortak olmamız demek. Bir şirketin hisse senedini almak borsadan gerçekten o şirketin ortağı olmak demektir. Ortak olarak şirketin işleri iyi gidiyorsa eğer kazanç sağlanır. Halka arz da bir anonim şirketin hisselerinin bir kısmıdır. Bu iki şekilde olabiliyor. Ya mevcut payların satışı şeklinde olabilir, buna ortak satışı da deniliyor. İkincisi sermaye artırımı yolu ile halka arz ediliyorsa ki bu daha değerlidir. Halka arz ederken şirketin olduğundan daha değerli göstermemesi lazım. Bu çok kritik. En temel hüküm tam tersi de olmaması lazım. O zaman da mevcut ortaklara zulmedilmiş olur.” diyerek sözlerini tamamladı. Programın sonunda hediye takdimi yapıldı.

Güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için aşağıdaki linki tıklayarak WhatsApp grubumuza dahil olabilirsiniz https://chat.whatsapp.com/EMhe2A1A0esChU9ySiRiYR

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.