İspanyol Gribi nedir? 50 milyon insanı öldüren İspanyol Gribi nasıl ortaya çıktı? Neler yaşandı?

İspanyol Gribi nedir? 50 milyon insanı öldüren İspanyol Gribi nasıl ortaya çıktı? Neler yaşandı?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın ardından İspanyol Gribi yeniden gündeme geldi. Yaklaşık 50 milyon insanın ölümüne neden olan İspanyol Gribi nedir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın ardından İspanyol Gribi yeniden gündeme geldi. 50 milyon insanın ölümüne neden olan İspanyol Gribi, 1918’lerde meydana gelerek dünyaya kabusu yaşattı.

BAKAN KOCA’NIN PAYLAŞIMI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda koronavirüs ile ilgili uyarılarda bulunduğu sırada İspanyol Gribi örneğini kullandı . Bakan Koca paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"İspanyol gribi salgınında, Koronavirüsle aynı şekilde bulaşan H1N1 virüsüne karşı alınacak tedbir de aynıydı: Maske, mesafe, temizlik. Bunlar iyi bilinmiyordu, yaygın uygulanmadı. Virüs 500 Milyon insana bulaştı. 50 ila 100 Milyon can kaybı oldu. O salgından tedbir dersi alalım."

İSPANYOL GRİBİ NASIL ORTAYA ÇIKTI NELER YAŞANDI?

İspanyol gribi ya da İspanyol nezlesi, 1918 - 1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgını olarak ortaya çıktı. İspanyol Gribi, 500 Milyondan fazla kişiye bulaşması sonucu ve 18 ay içinde 50 milyon dolayında insanın ölümüne sebep olarak insanlık tarihinde bilinen en büyük ve en korkunç salgınlardan biri haline geldi.Salgın ılımlı ilk dalga, şiddetli ikinci dalga ve artçı üçüncü dalga olmak üzere üç dalga halinde meydana geldi. İspanyol Gribinin en önemli özelliği, zayıf, yaşlı ve çocuklardan ziyade, sağlıklı genç erişkinleri etkilemiş olduğudur. Birinci Dünya Savaşı'nın son aylarında tüm dünyayı etkisi altına almış, hatta kimi tarihçilere göre dört yıl süren savaşın sona ermesinde önemli bir etken olmuştur. Türkçede 1918'den itibaren "İspanyol Nezlesi" sözcük grubu kullanılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.